Chinese bedrijven proberen om Trumps beslissingen via de rechter terug te draaien

De Chinese smartphonemaker Xiaomi heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse ministers van Defensie en Financiën. De bedoeling is om een beslissing van Trump terug te draaien dat Amerikaanse investeerders verbiedt om aandelen van het techbedrijf te kopen. De ‘Chinese investeringsban’ komt stilaan op losse schroeven te staan.

In november tekende Trump een presidentieel decreet dat bepaalde dat Amerikaanse investeerders geen handel mochten drijven met bedrijven die banden hebben met het Chinese leger. Zulke bedrijven worden onder het decreet gelabeld als ‘communistische Chinese militaire bedrijven’.

Zwarte lijst

Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt een lijst bij van bedrijven waarvan vermoed werd dat ze zulke connecties hadden. In de laatste dagen van zijn ambtstermijn voegde Trump Xiaomi toe aan die zwarte lijst.

Vorige vrijdag tekende de Chinese smartphonemaker daartegen verzet aan bij een Amerikaanse rechtbank. Het bedrijf spant rechtszaken aan tegen de huidige minister van Financiën Janet Yellen en haar collega op Defensie Lioyd Austin. Xiaomi eist dat het van de lijst gehaald wordt, met als argument dat de Amerikaanse regering geen bewijs geleverd heeft om haar claims te ondersteunen.

In een verklaring beweert het Chinese techbedrijf – dat steeds meer uit de schaduw van concurrent Huawei treedt – dat het enkel producten en diensten levert voor particulier en commercieel gebruik. ‘Het bedrijf bevestigt dat het geen eigendom is van, gecontroleerd wordt door of gelieerd is aan het Chinese leger, en dat het geen ‘communistisch Chinees militair bedrijf is’.

Biden stelt investeringsban uit

Xiaomi speelt natuurlijk ook in op de neiging van de huidige Amerikaanse regering om schadelijke beslissingen van Trump zo snel mogelijk terug te draaien. Ook in dat opzicht is het helemaal nog niet zeker of Trumps investeringsban ooit effectief het daglicht zal zien. Het presidentieel decreet dat Bidens voorganger tekende stipuleerde dat het verbod zou ingaan op 28 januari. Biden heeft dat echter al verschoven naar 27 mei, eerst wil hij met zijn nieuwe regering het volledige Chinabeleid van zijn voorganger onder de loep nemen.

Trumps harde houding ten opzichte van Chinese bedrijven was een van de speerpunten van zijn presidentschap. Hij verbood Amerikaanse bedrijven om handel te drijven en onder meer Huawei en Chipbakker ZTE. Hij probeerde ook het videoplatform TikTok te verbieden, en bande transacties met Chinese betaalapps zoals WeChat Pay en AliPay.

Xiaomi profiteerde aanvankelijk van de Amerikaanse druk op rivaal Huawei. Maar toen het bedrijf op 14 januari geblacklist werd, vreesde het voor zijn toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkten. Net als zijn concurrent probeert het nu die beslissingen van Washington aan te vechten via het gerecht. De rechtszaak van Huawei – tegen een wet dat Amerikaanse overheidsdiensten verbied om infrastructuur van de techgigant te kopen – werd vorig jaar geseponeerd. De aanklacht van Xiaomi heeft volgens waarnemers meer kans op slagen, onder meer omdat het de tijdsgeest mee heeft.

Meer