Trump zet Xiaomi op zwarte lijst: beurskoers ploft 10 procent lager

De uittredende Amerikaanse regering-Trump zet het populaire Chinese smartphonemerk Xiaomi op een zwarte lijst. Het bedrijf reageert vol onbegrip.

Xiaomi is met acht andere Chinese bedrijven, waaronder vliegtuigbouwer Comac, donderdag door het Amerikaanse ministerie van Defensie op een zwarte lijst geplaatst wegens vermeende banden met het Chinese leger. Eerder kwamen onder meer ook telecomgroep Huawei en computerchipbedrijf SMIC op die zwarte lijst terecht.

Amerikaanse beleggers mogen geen aandelen kopen van de bedrijven op de zwarte lijst. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat Amerikaans kapitaal het Chinese leger helpt om technologische kennis op te bouwen die een bedreiging kan vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten’, zo gaat de redenering van de regering-Trump.

De beurskoers van Xiaomi, dat op Hong Kong noteert, kreeg daardoor vrijdagochtend een klap van ruim 10 procent.

‘We zijn niet communistisch’

Volgens Lei Jun (foto), de voorzitter en sterke man van Xiaomi, houdt de Amerikaanse maatregel geen steek. ‘We leveren producten en diensten voor burgerlijk en commercieel gebruik. We hebben geen banden met het Chinese leger en zijn geen communistisch Chinees bedrijf’, reageert hij in een mededeling. Xiaomi zegt ‘passende maatregelen’ te zullen nemen om de belangen van de vennootschap en haar aandeelhouders te beschermen.

Xiaomi is wereldwijd het snelst opkomende merk op de smartphonemarkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20