Trump zet Biden voor het blok met nieuwe sancties voor Chinese bedrijven

Donald Trump gaat zijn laatste maand als president in met een offensief naar China. Twee belangrijke Chinese bedrijven krijgen sancties opgelegd.

Als Joe Biden het werk van zijn voorganger in China ongedaan wil maken, zal hij daar een vette kluif aan hebben. Trump heeft nogmaals twee Chinese bedrijven op de zwarte lijst van de Verenigde Staten gezet. Het zijn geen kleintjes: China National Offshore Oil Corporation, dat is het staats-oliebedrijf, en chipbakker SMIC.

China blokkeren

Trump heeft er in het laatste jaar van zijn presidentschap een punt van gemaakt om China af te straffen voor het coronavirus. De handelsrelaties tussen China en de Verenigde Staten verliepen al niet eenvoudig, maar escaleerden nadat Trump Huwei blokkeerde.

De twee bedrijven vervoegen een lijst van 33 andere Chinese ondernemingen. Met de blokkade van de twee komen opnieuw grote gevolgen. Zo is het oliebedrijf een partner van onder andere Royal Dutch Shell. SMIC is dan weer een belangrijke schakel voor veel techbedrijven. Daarvan loopt de toelevering tijdens de coronacrisis sowieso al spaak. Nu zullen Amerikaanse investeerders geen geld meer kunnen pompen in de bedrijven op de lijst.

Zwarte lijst wordt lang

En Trump is nog niet klaar. Nieuwsagentschap Reuters rapporteerde vorige week al dat de administratie van de Amerikaanse president nog eens 89 bedrijven op een zwarte lijst zou zetten. Zij zouden gelinkt worden aan het Chinese leger en mogen dus geen handel meer drijven met Amerikaanse bedrijven. Trump motiveert die economische blokkades onder het mom van spionagevrees, maar kon daar nog geen hard bewijs voor op tafel leggen.

Vanuit Peking komen er natuurlijk represailles. Vier mensen die voor Amerikaanse non-profits het democratische gehalte van het Chinese regime onder de loep namen, kregen sancties opgelegd. Ook twee Amerikaanse functionarissen kregen een vingertik omdat ze tegen het beleid in Peking durfden ingaan. Ook de Verenigde Staten mikte al op individuen die te nauwe banden hebben met China. Vier overheidsmedewerkers kregen daarvoor sancties opgelegd.

De erfenis van Donald Trump

Het is Trump dus menens. Hij wil met de last-minute actie wellicht zijn erfenis als Chinatemmer cementeren. Biden heeft nog niet gereageerd op de acties van Trump, al zullen die de bilaterale relaties met zijn regering niet veel vooruithelpen.

Analisten waren hoopvol dat Biden een ommekeer zou kunnen forceren, maar de wetgeving van Trump geldt alvast vanaf november 2021.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20