Eerste telefoongesprek van Biden met Aziatische leider maakt China erg zenuwachtig

De Amerikaanse president-elect Joe Biden heeft in een eerste telefoongesprek met de Japanse premier Yoshihide Suga bevestigd dat het artikel 5 van het Amerikaans-Japanse veiligheidspact ook voor de Senkaku-eilandengroep telt.

Wat zijn de Senkaku-eilanden?

De Senkaku-eilanden, soms ook de Diaoyu-eilanden genoemd, zijn een groep onbewoonde eilanden in de Oost-Chinese Zee. Ze staan onder Japans bestuur, maar zowel de Volksrepubliek China als Taiwan maken er al jaren aanspraak op. Voor Tokio stelt zich geen enkel probleem met betrekking tot de soevereiniteit van de eilandengroep. Want die behoort historisch en volgens het internationale recht tot Japan.

China betwist sinds 1971 de Japanse claim op de eilandengroep. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is het Amerikaans-Japanse veiligheidspact ‘een overblijfsel van de Koude Oorlog’. Volgens Peking is die alliantie nu voorbijgestreefd. Het Amerikaans-Japanse veiligheidspact dateert van 1960. Het stipuleert dat de Verenigde Staten Japan ter hulp zullen komen bij elke militaire aanval van een derde natie.

Dat Biden in zijn allereerste telefoongesprek met een Aziatisch staatshoofd bevestigt dat de VS geen enkele concessie zullen doen op vlak van soevereiniteitskwesties, is volgens internationale waarnemers het bewijs dat ook de president-elect een harde lijn tegenover Peking zal aanhouden.

Peking heeft Biden nog steeds niet gefeliciteerd

Opmerkelijk genoeg heeft China Biden nog steeds niet met zijn overwinning gefeliciteerd. Ook in Chinese staatsmedia wordt de term ‘president-elect’ niet gebruikt. Er is enkel sprake van ‘een betwiste uitslag’. Men wil Donald Trump dus allerminst voor het hoofd stoten. Want Peking is wel degelijk bevreesd voor een last minute geopolitieke verrassing. 

Dat heeft alles te maken met het recente ontslag in Washington DC van minister van Defensie Mark Esper. Die is vervangen door ene Christopher Miller. Deze laatste heeft volgens Chinese analisten carrière gemaakt bij de Amerikaanse Special Forces en is ‘gespecialiseerd in verrassingsaanvallen en gedurfde operaties’. Een cv dat weinig goeds belooft voor China.

Trump zal zijn harde lijn tegenover Peking betonneren

Ook het doorgaans goed geïnformeerde politieke blog Axios meldt zondag dat Trump in de laatste 10 weken van zijn presidentschap zijn harde lijn tegenover Peking verder wil betonneren. Hij wil het voor Biden ‘politiek onmogelijk maken’ om de koers die de VS nu al enkele jaren aanhoudt te versoepelen. Trump zal Chinese bedrijven en overheidsambtenaren nog voor 20 januari bijkomende sancties opleggen. Verder zullen ook nog meer handelsbarrières worden opgetrokken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20