Trump ontslaat zijn derde minister van Defensie

De Amerikaanse president heeft per direct zijn minister van Defensie Mark Esper de deur gewezen. Dat maakte hij bekend via Twitter. Contraterrorismechef Christopher Miller neemt tijdelijk over. 

Esper tekende zijn politieke doodsvonnis toen hij weigerde om de Amerikaanse troepen in te zetten tegen Black Lives Matter-betogers, in de nasleep van de dood van George Floyd door politiegeweld. Esper organiseerde in juni een persconferentie om duidelijk te stellen dat militaire eenheden niet mochten gebruikt worden om de golf van protesten die toen door Amerikaanse steden rolde de kop in te drukken. Daarmee ging hij regelrecht in tegen Commander-in-Chief Trump, die exact dat gevraagd had. 

Vreemde timing

‘Mark Esper is beëindigd’, schrijft Trump vanavond nogal dramatisch op Twitter. Zijn plaatsvervanger Christopher Miller is al de vierde persoon die de rol van minister van Defensie vervult in Trumps regering. De gerespecteerde viersterrengeneraal James Mattis nam zelf ontslag omdat hij het niet eens was met Trumps wereldbeeld. 

Hoewel minister Esper al langer in onmin leefde met zijn regeringsleider, vragen waarnemers zich af waarom het abrupte ontslag er nu komt. Functionarissen van het Pentagon vrezen dat Trump de onervaren Miller tot minister benoemd heeft omdat hij overweegt om in de laatste maanden van zijn presidentschap nog militaire operaties te bevelen tegen Iran, hetzij openlijk of geheim. Dat schrijft The New York Times op basis van ingewijden. 

Meer