Trump neemt Huawei opnieuw in het vizier

De VS hebben het verbod voor Amerikaanse bedrijven om telecomapparatuur gemaakt door het Chinese Huawei, te kopen of te gebruiken, met een jaar verlengd. De Chinese telecomreus is in de ban geslagen omdat het een bedreiging zou vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid. 

Amerikaanse functionarissen beweren dat Huawei, de wereldwijde marktleider in infrastructuur voor mobiele netwerken, die dominantie gebruikt om buitenlandse overheden en bedrijven af te luisteren of te saboteren. De Chinese mastodont heeft dat altijd ten stelligste ontkend. 

Beperkt succes

De VS hebben altijd geprobeerd om andere landen te overtuigen om een front te vormen in de uitsluiting van Huawei, zonder veel succes. 

Huawei geeft aan dat het wel wat schade ondervindt van de Amerikaanse anticampagne, maar in april kon het toch goede resultaten neerleggen. Het bedrijf maakte in deze moeilijke tijden zelfs een kleine winst. 

De smartphone-afdeling wordt het hardst getroffen. Door de ban kan Huawei apparaten die na mei 2016 zijn uitgebracht niet aanbieden met populaire apps, die door Amerikaanse bedrijven zijn ontwikkeld. Op recente Huawei-smartphones zal u dus geen Youtube, Gmail of Google Maps vinden. Het kan enkel gedownload worden op een clandestiene manier, wat het risico op malware vergroot. 

De Chinese telecomgigant probeert eigen alternatieven voor die apps te ontwikkelen. Aangezien vele Google-producten ingebakken zijn in de maatschappij, is dat vechten tegen de bierkaai, althans buiten China.

Nieuwe exportregels

Maar dat is nog niet alles, op vrijdag heeft het Amerikaanse ministerie van Handel ook nieuwe regels uitgevaardigd die het onmogelijk maken voor Huawei, en zijn leveranciers, om Amerikaanse technologie en software te maken. Dit zal Huawei ongetwijfeld nog harder raken dan de ban die al bestond. Het bedrijf gebruikt namelijk Amerikaanse apparatuur en software om de chips te ontwikkelen voor zijn smartphones en tablets. 

De hernieuwde aanval op Huawei, komt op een moment van verhoogde spanningen tussen de VS en China. Donald Trump wil China de schuld geven van de coronapandemie, en sancties uitvaardigen. Het is een handige manier om de aandacht af te leiden van het falend crisisbeheer in eigen land. Trump dreigt er nu zelfs mee de handelsovereenkomst die de twee landen in januari hebben ondertekend te schrappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20