Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 13 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump neemt Huawei opnieuw in het vizier

Logo Business AM
Business

15/05/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Isopix

De VS hebben het verbod voor Amerikaanse bedrijven om telecomapparatuur gemaakt door het Chinese Huawei, te kopen of te gebruiken, met een jaar verlengd. De Chinese telecomreus is in de ban geslagen omdat het een bedreiging zou vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid. 

Amerikaanse functionarissen beweren dat Huawei, de wereldwijde marktleider in infrastructuur voor mobiele netwerken, die dominantie gebruikt om buitenlandse overheden en bedrijven af te luisteren of te saboteren. De Chinese mastodont heeft dat altijd ten stelligste ontkend. 

Beperkt succes

De VS hebben altijd geprobeerd om andere landen te overtuigen om een front te vormen in de uitsluiting van Huawei, zonder veel succes. 

Huawei geeft aan dat het wel wat schade ondervindt van de Amerikaanse anticampagne, maar in april kon het toch goede resultaten neerleggen. Het bedrijf maakte in deze moeilijke tijden zelfs een kleine winst. 

De smartphone-afdeling wordt het hardst getroffen. Door de ban kan Huawei apparaten die na mei 2016 zijn uitgebracht niet aanbieden met populaire apps, die door Amerikaanse bedrijven zijn ontwikkeld. Op recente Huawei-smartphones zal u dus geen Youtube, Gmail of Google Maps vinden. Het kan enkel gedownload worden op een clandestiene manier, wat het risico op malware vergroot. 

De Chinese telecomgigant probeert eigen alternatieven voor die apps te ontwikkelen. Aangezien vele Google-producten ingebakken zijn in de maatschappij, is dat vechten tegen de bierkaai, althans buiten China.

Nieuwe exportregels

Maar dat is nog niet alles, op vrijdag heeft het Amerikaanse ministerie van Handel ook nieuwe regels uitgevaardigd die het onmogelijk maken voor Huawei, en zijn leveranciers, om Amerikaanse technologie en software te maken. Dit zal Huawei ongetwijfeld nog harder raken dan de ban die al bestond. Het bedrijf gebruikt namelijk Amerikaanse apparatuur en software om de chips te ontwikkelen voor zijn smartphones en tablets. 

De hernieuwde aanval op Huawei, komt op een moment van verhoogde spanningen tussen de VS en China. Donald Trump wil China de schuld geven van de coronapandemie, en sancties uitvaardigen. Het is een handige manier om de aandacht af te leiden van het falend crisisbeheer in eigen land. Trump dreigt er nu zelfs mee de handelsovereenkomst die de twee landen in januari hebben ondertekend te schrappen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks