Johnson stelt band met Trump op de proef met Huawei-vraagstuk

Naar alle waarschijnlijkheid geeft de Britse premier Boris Johnson deze week toelating aan het Chinese Huawei om mee te bouwen aan de 5G-infrastructuur in het Verenigd Koninkrijk. Vraag is hoe de Amerikaanse president Donald Trump daarop zal reageren.

De context: Technologiegigant Huawei werkt in verschillende landen aan de uitrol van 5G, maar niet in de Verenigde Staten. Daar staat Huawei op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Bovendien schreeuwen de Amerikanen moord en brand over het feit dat de weerstand in Europa tegenover Huawei minder groot is. Zo ook in het Verenigd Koninkrijk.

Wat is er aan de hand? Brits premier Boris Johnson moet deze week verschillende cruciale knopen doorhakken. Het gaat om infrastructuurbeslissingen die het land voor jaren vormgeven. Ook de moeilijke vraag of Huawei mag ‘meespelen’ in het Verenigd Koninkrijk, ligt dus voor.

  • Als Johnson Huawei boycot, riskeert hij een belangrijke verkiezingsbelofte te moeten intrekken. Hij wil het Verenigd Koninkrijk namelijk uitrusten met supersnel internet en de Chinezen zijn het best geplaatst om mee te helpen.
  • Als Johnson Huawei vrij spel geeft, dan kan hij rekenen op een boze reactie vanuit het Witte Huis, net op een moment dat hij met verschillende bondgenoten handelsovereenkomsten moet afsluiten.

De details: na een hele tijd lobbywerk van de Verenigde Staten om Huawei te bannen, hebben Boris Johnson en Donald Trump vrijdag gebeld over de kwestie. Wat er gezegd is, blijft onduidelijk, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zette alvast de puntjes op de ‘i’. ‘Het VK heeft een gewichtige beslissing rond 5G voor de boeg’, tweette hij, terwijl hij een conservatief parlementslid – dat gekant is tegen Huawei – citeerde.

De oplossing? Een mogelijke uitweg voor Boris Johnson kan een limiet op het marktaandeel van Huawei zijn. Dat is althans een piste die volgens de Britse zakenkrant Financial Times overwogen wordt. Op die manier zal de 5G-technologie in het Verenigd Koninkrijk niet té hard steunen op het Chinese bedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20