VS en VK oneens over gebruik Huawei-technologie

Amerikaanse diplomaten bezoeken maandag het Verenigd Koninkrijk om de Britten ervan te overtuigen geen technologie van de Chinese netwerkspecialist Huawei te gebruiken voor de uitrol van hun 5G-netwerk.

Dat schrijft het persagentschap Reuters op basis van bronnen.

Het VK zit tussen twee vuren. De Amerikanen beweren, zoals ze al een tijd doen, dat de technologie kan gebruikt worden voor overheidsspionage. Huawei ligt al meer dan een jaar onder vuur voor zijn banden met de Chinese overheid. Aan de andere kant staan specialisten die zeggen dat het miljoenen zou kosten om het bedrijf ruwweg te bannen. Een beslissing volgt later deze maand.

Minder informatie

Huawei, de grootste maker van netwerktechnologie in de wereld, heeft al herhaaldelijk gezegd dat er niet kan gespioneerd worden via zijn technologie. Een woordvoerder zei eerder ook al dat de afspraak met het VK was om de apparatuur niet te gebruiken in strategische onderdelen.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace zei zondag aan de krant The Sunday Times dat de Amerikaanse president Donald Trump ermee gedreigd heeft minder strategische informatie te delen met het VK als het land doorgaat met Huawei. ‘We nemen dat mee in onze beslissing’, klinkt het.

Een Amerikaanse senator heeft een wetsontwerp ingediend om automatisch alle informatiebanden met andere landen af te snijden als ze zaken doen met Huawei.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20