Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Trump verbiedt Amerikaanse bedrijven te werken met Huawei

Logo Business AM
Politiek

16/05/2019 | Sofie Van Waeyenberghe | 4 min leestijd

epa07822085 Keynote speaker Richard Yu CEO of HUAWEI Consumer Group presents the new HUAWEI Kirin 990 5G processor, during a speech at the opening press conference of the Internationale Funkaustellung Berlin (IFA), an international consumer electronics fair, in Berlin, Germany, 06 September 2019. The IFA is the world's leading trade show for consumer electronics and home appliances and open for the general public from 06 to 11 September 2019. EPA-EFE/OMER MESSINGER

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een volgende stap gezet in zijn telecom-oorlog met de Chinese smartphonemaker Huawei. Een nieuw decreet moet ervoor zorgen dat telefoons van buitenlandse makelij quasi-geband kunnen worden. Die zouden een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

article photo
EPA

Het decreet noemt Huawei niet bij naam, maar bij het ondertekenen van de maatregel is dat voor iedereen duidelijk. Amerikaanse onderdelen installeren in apparaten van bepaalde bedrijven – Huawei dus – mag niet meer. Dat alles onder het mom van nationale veiligheid. Trump drijft daarmee een vete met Huawei door: hij verdenkt de Chinezen er van spionagesoftware in hun toestellen te installeren.

Bescherming van de VS

De officiële mededeling van het Witte Huis klinkt als volgt: “Deze regering zal al het mogelijke doen om Amerika veilig te houden en te beschermen tegen buitenlandse bedrijven die actief en in toenemende mate zwakke plekken uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS.”

Spionage van Huawei?

De VS is niet het enige land dat Huawei beschuldigd van softwarespionage: ook in België is een onderzoek gevoerd naar de Pekinese apparatuur. Ons land vond geen veiligheidsrisico’s en ook geen spionagesoftware. Ook in Nederland loopt er momenteel nog een onderzoek.

Maar Trump is dus wel de enige staatsleider die overgaat tot actie. Door deze economische noodwet in te zetten verdwijnen de smartphones van Huawei niet meteen uit de winkelrekken. Wel komen Huawei en 70 geaffilieerde bedrijven op een soort zwarte lijst te staan. Niemand op die zwarte lijst mag nog componenten en technologie van Amerikaanse bedrijven gebruiken zonder de toestemming van de Verenigde Staten.

“Schandalig en oneerlijk”

Zowel de Chinese overheid als Huawei hebben al gereageerd. Geng Shuang, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China, noemt de maatregelen van de VS tegen Chinese bedrijven “schandalig en oneerlijk.” Hij hekelt de hetze tegen Chinese bedrijven ‘onder het voorwendsel van de nationale veiligheid’. Ook roept hij de VS op er voor te zorgen dat Chinese bedrijven die in de VS investeren en actief zijn, “wars van elk vooroordeel” en op ‘een faire en correcte manier’ hun werk kunnen doen.

Ook Huawei ontkent elke beschuldiging. “Wij doen nooit aan spionage en laten evenmin toe dat ons personeel dat zou proberen. We zouden ook nooit zogenaamde achterpoorten installeren”, claimde Ren Zhenfei, de CEO van Huawei op CBS in februari al.

Handelsoorlog

De anti-Huawei-move lijkt dus vooral een volgende stap in de handelsoorlog tussen de VS en China. Eerder deze maand heeft Trump de handelstarieven op Chinese goederen scherp verhoogd. Zo’n 200 miljard aan Chinese import krijgt dus een extra prijskaartje. Op reactie uit China was het niet lang wachten: ook daar zal 60 miljard aan goederen extra getaxeerd worden: de maatregel gaat op 1 juni in. Trump en de Chinese president Xi Jinping ontmoeten elkaar normaal volgende maand.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO