CIA, FBI en NSA waarschuwen voor smartphones van Huawei

FBI-topman Chris Wray heeft tegen het Senate Intelligence Committee ”enorm bezorgd” te zijn over smartphones in de Amerikaanse telecomnetwerken van Chinese fabrikanten “die niet onze normen en waarden delen”. De directeurs van onder meer de FBI, de CIA en de NSA stelden op  de zitting van de parlementaire commissie in de Amerikaanse Senaat dat Amerikaanse burgers geen producten en diensten van Huawei zouden moeten gebruiken. Ze insinueerden dat Huawei samenwerkt met de Chinese inlichtingendiensten.

De smartphones van Huawei zijn volgens de directeurs van ondermeer FBI, CIA en NSA niet betrouwbaar. “Die toestellen geven hen decapaciteit om druk uit te oefenen of controle over onzetelecommunicatie-infrastructuur. Het biedt de Chinezen de capaciteit ominformatie op een kwaadaardige manier te wijzigen of te stelen, en het biedthen capaciteit om onopgemerkte spionage uit te voeren”, klinkt het.

Vorig jaar kwam Huawei nog maar onder vuur te liggen doorlobbywerk van enkele congresleden. Dit verhaal doet ook niet bepaald dereputatie van het bedrijf deugd, ook al is er nooit bewijs openbaar gemaakt. Uiteindelijktrok het bedrijf zich terug van de Amerikaanse markt voor provideapparatuur.