Trump ketst uitstel voor TikTok-deal af: ‘Sluiten of verkopen’

ByteDance, het moederbedrijf van de videoapp TikTok vangt bot bij de Amerikaanse president Donald Trump over een verlenging van de deadline om de Amerikaanse tak te verkopen.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maakte donderdag gewag van onderhandelingen om een verkoop van de app toch niet te laten doorgaan. De bedoeling is een overeenkomst te vinden waarbij TikTok niet verkocht wordt, maar toch in de Verenigde Staten actief blijft. 

Trump drukte die geruchten donderdag meteen netjes de kop in. ‘Of ze sluiten, of ze verkopen’, liet hij verstaan aan een groepje journalisten. ‘Er komt geen verlenging van de TikTok-deadline.’ De Chinese video-app, vooral populair onder jongeren, was niet bereikbaar voor commentaar.

TikTok staat sinds begin vorige maand in de etalage nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij de app op 15 september zal bannen in zijn land. Hij heeft schrik dat de Chinese regering spioneert via de app en zo staatsgeheimen probeert te ontfutselen.

De techgigant Microsoft was de eerste om aan te kondigen dat hij TikTok dan wel zou kopen zodat het een Amerikaans bedrijf werd. Later haakte de supermarktketen Walmart zijn karretje aan. Ook Twitter en Oracle zouden interesse hebben, maar een definitief akkoord blijft – ondanks verschillende aankondigingen – uit.

Ondertussen gooit Peking roet in het eten, want de Chinese regering vaardigde vorige vrijdag nieuwe wetgeving rond technologie uit. Daardoor zou ByteDance toestemming moeten vragen van de overheid om zijn algoritme te verkopen. Het is net dat algoritme dat het succes van TikTok garandeert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20