Ook Oracle aast nu op TikTok

Softwarebedrijf Oracle richt zijn pijlen op TikTok, het sociale medium waar ook Microsoft zijn oog op heeft laten vallen.

Volgens de Britse financiële krant Financial Times wil Oracle een deel van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland kopen. Het Chinese sociale medium, in handen van Bytedance, is momenteel de grote prijs in een wedstrijdje tussen de grote techreuzen.

Sequoia

Oracle zou de eerste gesprekken zijn aangegaan met verschillende investeerders van TikTok, allen uit de Verenigde Staten. Er zijn gesprekken geweest met General Atlantic en Sequoia Capital, zegt FT.

Er staat druk op de ketel, zowel bij potentiële kopers als bij TikTok zelf. De Amerikaanse president Donald Trump heeft het namelijk niet voor de Chinese software en verbood het netwerk vanaf 15 september 2020. Tegen dan moet het bedrijf voor zijn Amerikaanse klanten ook in Amerikaanse handen zijn.

Trump en TikTok

Trump heeft in de voorbije weken ook twee uitvoeringsbesluiten ondertekend tegen TikTok. Eentje, de belangrijkste, verbiedt Amerikaanse bedrijven om zaken te doen met TikTok. Een ander moet de deal tussen Musical.ly en TikTok ongedaan maken.

Microsoft is momenteel de belangrijkste kandidaat voor de TikTok-koop, maar het voorstel van Oracle geeft de Chinezen een slag om de arm. Daar moet dus een betere deal uit komen.

Campagnefeestje

De bazen van Oracle hebben een goede band met de president. Oprichter Larry Edison is een van de weinigen in Silicon Valley die openlijk achter Trump staat. Hij zette zelfs een campagnefeestje op voor Trump in zijn huis in Zuid-Californië.

In Nederland loopt een massaclaim tegen onder andere Oracle. Het bedrijf zou onrechtmatig de gegevens van miljoenen Nederlanders verzameld hebben.

TikTok verzamelde intussen meer dan 2,3 miljard downloads en wordt gewaardeerd op 30 tot 50 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20