Nederlanders dienen massaclaim in tegen Amerikaanse techreuzen

De Nederlandse stichting The Privacy Collective start een groepsrechtszaak tegen de Amerikaanse techbedrijven Oracle en Salesforce. Ze zouden de gegevens van miljoenen Nederlanders onrechtmatig verzameld hebben.

De ngo verwijt de twee bedrijven dat ze zonder toestemming cookies verzamelen en zo profielen bouwen van mensen, die ze dan verkopen aan advertentiebedrijven. De totale claim zou oplopen tot 10 miljard euro, volgens The Privacy Collective.

Het is een van de eerste groepsvorderingen in Nederland voor privacyschending sinds de Europese regels daarrond werden aangepast in mei 2018. Vroeger konden alleen de privacywaakhonden een rechtszaak starten tegen grote bedrijven, maar de nieuwe wetgeving geeft ook groepen burgers de ruimte om dat te doen. Het gebeurde tot nu echter amper.

‘Minder bekend’

In juli besloot de Nederlandse Consumentenbond wel een claim neer te leggen tegen Facebook, waar zich 170.000 mensen bij aansloten. The Privacy Collective richt zijn pijlen bewust niet op Facebook. ‘Iedereen kent Google en Facebook, maar Oracle en Salesforce zijn minder bekend, terwijl zij dagelijks op ongekende wijze handelen in onze persoonsgegevens’, klinkt het op zijn website. Ook zouden zij nadrukkelijk aanwezig zijn in Nederland.

Salesforce en Oracle, die allebei bedrijfssoftware maken, hebben de afgelopen dagen een stevige groei doorgemaakt. Salesforce haalde in zijn boekjaar 2020 een omzet van 17 miljard dollar (14 miljard euro) wereldwijd en Oracle verdiende 39,5 miljard dollar in 2019. In een reactie bij de Nederlandse krant Het Financieel Dagblad noemen beide bedrijven de claim ‘ongefundeerd’ en ze plannen dat te bewijzen.

Als het tot een veroordeling komt, zou elke gedupeerde een schadevergoeding van 500 euro krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20