Wall Street-veteraan Carl Icahn strijkt winst van honderden miljoenen op door Elon Musks blufpoker rond Twitter-overname te doorzien

De miljardair-voorzitter van Icahn Enterprises heeft de afgelopen maanden ongeveer 500 miljoen dollar in Twitter gepompt, zo meldde The Wall Street Journal (WSJ) op dinsdag. Icahn kocht de aandelen van de microblogsite toen ze rond de 30 dollar verhandeld werden, vertelden bronnen van de krant, wat suggereert dat hij ongeveer 14 miljoen aandelen of bijna 2 procent van het bedrijf kocht.

Tesla-topman Musk stemde er in april mee in om Twitter te kopen voor 54,20 dollar per aandeel, waardoor de koers van het aandeel naar dat prijspeil steeg. In de daaropvolgende maanden probeerde hij zich echter terug te trekken uit de deal, wat leidde tot een rechtszaak. De hetze deed de koers van het aandeel Twitter opnieuw flink dalen. Als gevolg daarvan kon Icahn ze aan lagere prijs kopen dan wat Musk ervoor wou geven.

Lucratieve tech-investeringen

Het aandeel Twitter steeg woensdag met 22 procent tot 52 dollar, nadat Musk had toegegeven en had aangeboden zijn overname van het socialmediaplatform te voltooien tegen de oorspronkelijk overeengekomen voorwaarden. Icahns belang, aangenomen dat hij het nog niet heeft verkocht, is nu op papier ongeveer 750 miljoen dollar waard – een winst van 50 procent in een paar maanden tijd.

Icahn kocht zich in Twitter in omdat hij eraan twijfelde dat Musk door zou gaan met een rechtszaak die hij waarschijnlijk zou verliezen, zo bericht WSJ. De activistische belegger schatte ook de waarde op lange termijn van het aandeel op midden de 30 dollar, en dacht daarom dat het neerwaartse risico beperkt was.

Icahn heeft in de loop der jaren verschillende lucratieve investeringen gedaan in techbedrijven, waaronder Apple en Netflix. Hij liep echter wel 40 miljard dollar mis door zijn belangen in beide bedrijven enkele jaren geleden te verkopen, zo schrijft Business Insider.

Polariserend figuur

Over Icahn, die iets meer dan 16 miljard dollar waard is, is dit jaar de HBO-documentaire ‘Icahn: The Restless Billionaire’ in première gegaan. “Ik heb mijn geld verdiend omdat het systeem zo slecht is, niet omdat ik een genie ben”, zegt de belegger over zijn leven en carrière.

De 86-jarige New Yorker was een polariserend figuur in het bedrijfsleven omdat hij als aandeelhouder graag z’n zin doordreef. Icahn beweert dat hij beleggers meer dan 1.000 miljard dollar aan winstuitkeringen heeft opgeleverd “omdat besluitvormers zich niet aan echte democratie hoeven te houden”.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20