Twitter wil rechtszaak tegen Elon Musk zo snel mogelijk op gang trekken, de miljardair probeert dat net te vermijden

Het socialemediaplatform Twitter heeft aan de rechtbank in Deleware gevraagd om de rechtszaak tegen Tesla-baas Elon Musk in september al te starten. Het bedrijf wil de juridische procedure zo snel mogelijk op gang trekken omdat de overnamedeal met de miljardair binnenkort afloopt.

Twitter wil via de juridische weg Musk alsnog dwingen om het platform over te nemen. De miljardair heeft vorige week immers aangegeven dat hij niet langer interesse heeft om het bedrijf te verwerven. Volgens de Tesla-baas heeft Twitter nooit correcte informatie gedeeld over het aantal nepaccounts op de socialenetwerksite. Hij had in april 44 miljard dollar, oftewel 54,2 dollar per aandeel, geboden om Twitter over te nemen.

Proces in september

Als het van Twitter afhangt, mag het proces in september al beginnen. Het overnamecontract met Musk loopt namelijk af op 25 oktober. Het in San Francisco gevestigde bedrijf wil naar eigen zeggen de onzekerheid (bij onder meer de aandeelhouders) zo snel mogelijk doen verdwijnen.

Maar dat is niet naar de zin van Musk. Zijn advocaten hebben intussen een bezwaarschrift tegen de versnelde juridische procedure ingediend bij de rechtbank in Deleware. “Het ongerechtvaardigde verzoek om de fusiezaak binnen twee maanden voor de rechter te brengen moet worden afgewezen”, klinkt het. “Het zou overigens een buitengewone prestatie zijn om zo’n zaak binnen zelfs vijf tot zes maanden te berechten.”

Discussie over nepprofielen

“Het plotse verzoek van Twitter om de zaak in een stroomversnelling te brengen na twee maanden van getreuzel en verdoezeling is zijn nieuwste tactiek om de waarheid over spamaccounts te verdoezelen”, staat er voorts nog in het bezwaarschrift. Het sociale netwerk zegt dat het aantal nepaccounts minder dan vijf procent is. Musk is er van overtuigd dat het er veel meer zijn.

Volgens de advocaten van Musk is de informatie over het aantal nepprofielen zeer cruciaal om de overnamedeal tot een goed einde te brengen. Ze benadrukken dat dat cijfer fundamenteel is om Twitter een correcte waardering te geven.

Ook niet onbelangrijk: Het pakket schuldfinanciering dat de banken hebben toegezegd voor de overname loopt af in april 2023. Dat betekent dat als het proces in februari begint en in april niet is afgerond, de overname-overeenkomst zou kunnen mislukken.

Meer