Wall Street-veteraan Carl Icahn: “Er is een recessie of erger in de maak”

Wall Street-veteraan Carl Icahn kijkt niet bepaald door een roze bril naar de toekomst. Volgens hem lonkt er een recessie of erger aan de horizon.

In een interview met CNBC zei Icahn dat het meer dan realistisch is dat er ons in de nabije toekomst een recessie of erger staat te wachten. “We hebben onze longposities ingedekt en proberen proactief te handelen om een voordeel te krijgen. Ik ben negatief, zoals je kunt horen. Op korte termijn maak ik zelfs geen prognose”, aldus de topbelegger.

Volgens hem is de stijgende inflatie een grote bedreiging voor de economie. En de oorlog in Oekraïne heeft deze vooruitzichten alleen maar onzekerder gemaakt.

“Er komt een harde landing”

Vorige week heeft de Federal Reserve voor het eerst in meer dan drie jaar de rente verhoogd. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, kondigde toen een verhoging aan van 25 basispunten. Hij liet tegelijk weten dat er waarschijnlijk nog zes renteverhogingen zullen volgen dit jaar. Die beleidsbeslissing moet de hoge inflatie temperen. De Amerikaanse inflatie kwam in februari uit op 7,8 procent, het hoogste niveau in 40 jaar tijd. Door de oorlog in Oekraïne dreigt de inflatiedruk toe te nemen.

“Ik denk niet dat de Fed een zachte landing kan bewerkstelligen”, zei Icahn. “Ik denk dat er een harde landing komt… Inflatie is verschrikkelijk als het gebeurt.”

De investeerder vreest dat een slecht beheer van de situatie door de ondernemingen tot een ramp zou kunnen leiden. “Er is geen verantwoording in het Amerikaanse bedrijfsleven. Je hebt heel goede bedrijven, heel goede CEO’s, maar te veel zijn niet tegen de taak opgewassen,” klaagde hij.

Een nieuwe studie bevestigt zijn voorspellingen

Volgens een dinsdag gepubliceerde studie van de Federal Reserve Bank of Dallas zijn de door Carl Icahn genoemde risico’s voor de Amerikaanse economie reëel. “Als het grootste deel van de Russische energie-export voor de rest van 2022 van de markt wordt gehaald, lijkt een wereldwijde economische vertraging onvermijdelijk,” schreven de economen Lutz Kilian en Michael Plante, geciteerd door Bloomberg. “Deze vertraging kan langduriger zijn dan die van 1991.

Zij stellen dat er een parallel is met de wereldwijde recessie van 1991, die werd veroorzaakt door de inval van Irak in Koeweit het jaar daarvoor, die een schok in de olietoevoer veroorzaakte. Destijds verzachtte Saoedi-Arabië de gevolgen gedeeltelijk door meer olie te produceren, hetgeen bijdroeg tot wat de onderzoekers een “korte recessie in de VS” noemen, die minder dan een jaar duurde. De economen vrezen dat het olie-aanbod deze keer onvoldoende zal zijn om een inflatoire schok te vermijden.

“Tenzij het Russische olietekort kan worden ingedamd, zal de olieprijs blijven oplopen en een lange tijd hoog blijven om zo de overtollige vraag naar olie weg te werken,” merkten zij op. “Deze vernietiging van de vraag zal waarschijnlijk worden geholpen door het recessie-effect van hogere aardgas- en andere grondstoffenprijzen, met name in Europa.”

IMF probeert bezorgdheden weg te nemen

De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was er dinsdag op gebrand de bezorgdheid weg te nemen. Volgens Kristalina Georgieva, geciteerd door Les Echos, zou de mondiale economische activiteit “op positief terrein moeten blijven.”

Zij zei echter dat de internationale instelling haar prognose volgende maand naar beneden zou bijstellen. De VN-organisatie stelde eerder dat de economische groei zou toenemen en de inflatie zou dalen, maar door de oorlog in Oekraïne heeft het IMF de vooruitzichten moeten wijzigen. “We zijn door de oorlog in Oekraïne in een omgekeerd klimaat terechtgekomen”, klonk het. Georgieva wees er ook op dat de pandemie en de opwarming van de aarde twee andere crises zijn naast de Oekraïnecrisis.

Eind januari verlaagde het IMF zijn mondiale groeiprognose voor dit jaar met een half punt tot 4,4 procent. Deze prognose zal opnieuw neerwaarts worden bijgesteld, maar volgens Georgieva zou de groei boven de 3,5 procent moeten blijven.

De IMF-topvrouw sluit evenwel ernstige gevolgen – “een mogelijk risico op recessie” – in de opkomende landen niet uit. Vooral mensen “met lage inkomens en veel schulden” zitten in de gevarenzone. “Stijgende energie- en voedselprijzen zouden tot hongersnood kunnen leiden”, waarschuwde zij.

(fjc)

Meer