Fed verhoogt rente voor het eerst sinds 2018

De Federal Reserve verhoogde woensdag voor het eerst in ruim drie jaar de rente. Daarmee hoopt de Amerikaanse centrale bank de oplopende inflatie in de VS te kalmeren.

Het gaat om een verhoging met 25 punten. De nieuwe bandbreedte voor de basisrente van de Fed komt daardoor op 0,25 tot 0,50 procent. Dat tarief is richtinggevend voor tal van consumentenkredieten en andere leningen.

Daarmee komt een einde aan het bodemniveau van 0 tot 0,25 procent, dat sinds het begin van de coronapandemie (maart 2020) van kracht was.

Torenhoge inflatie

De inflatie in de VS is geklommen tot bijna 8 procent en sommige economen vrezen dat een inflatiecijfer van boven de 10 procent om de hoek loert. De Fed heeft eerder al laten uitschijnen dat er dit jaar meerdere renteverhogingen komen om de economie wat af te koelen en zo de prijsstijgingen tegen te gaan.

De grote vraag was hoeveel renteverhogingen er nog komen. Uit de mededelingen van de Fed is af te leiden dat er nog 6 renteverhogingen gepland zijn dit jaar, wat het totaal dus op 7 zou brengen. Dat zijn er meer dan de meeste analisten verwacht hadden.

De Amerikaanse beurzen gingen in een eerste reactie neerwaarts.

(fjc)

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20