Inflatie VS nadert 8 procent, aangewakkerd door energie- en voedselprijzen

Dit is in 40 jaar nog nooit voorgekomen. De index van de consumptieprijzen bedroeg in februari 7,8 procent op jaarbasis. De hoogste inflatie sinds februari 1982.

Hoewel de VS, in tegenstelling tot Europa, tot dusver relatief onaangetast was door de stijging van de energieprijzen, kent de inflatie een toename van 0,8 procent tegenover januari. Dat becijferde het Bureau of Labor Statistics van het Labor Department.

De enige positieve noot is de daling van het gemiddelde uurloon, omdat de VS vreesden voor een loon-prijsspiraal, d.w.z. inflatie die zelf wordt aangewakkerd door stijgende lonen, in een schaarse arbeidsmarkt.

“De inflatie houdt aan, maar de realiteit is dat er geen echte verrassingen in dit rapport zitten,” vertelde Mike Loewengart, managing director beleggingsstrategie bij E*TRADE, aan CNBC. “De markt heeft de stijgende inflatie als gevolg daarvan waarschijnlijk al ingeprijsd en richt zich in plaats daarvan intensief op Oekraïne en de downstream-impact van grondstoffen, die nu al voor schokgolven in de markt zorgen.”

Met andere woorden, de huidige inflatie was verwacht en het ergste moet nog komen in het kader van de sancties tegen Rusland, waarmee wordt geprobeerd de invasie van Oekraïne te stoppen. Een ongekende energieschok wordt door sommige analisten steeds vaker gesuggereerd.

(kg)

Meer