Wall Street-veteraan Carl Icahn hekelt in brief aan aandeelhouders McDonald’s “de hypocrisie van Wall Street”

Wall Street-veteraan Carl Icahn is in een brief aan de aandeelhouders van McDonald’s zeer scherp voor de Amerikaanse beursbedrijven. Volgens hem hebben die nauwelijks aandacht voor de zogenaamde ESG-criteria. Op basis van die drie criteria wordt nagegaan in welke mate de activiteiten van een bedrijf gevolgen kunnen hebben voor de samenleving of het milieu.

In zijn brief aan de aandeelhouders van de fastfoodketen heeft Icahn het over “de grootste hypocrisie van onze tijd.” Volgens hem hebben beursbedrijven, advocaten en banken enkel interesse in groene en duurzame projecten puur uit winstbejag, zonder daarbij “tastbare maatschappelijke vooruitgang te ondersteunen.”

“Tijd voor actie”

“De realiteit is dat als de ESG-beweging (milieu-, sociale en bestuurscriteria, red.) meer wil zijn dan een marketingconcept en een middel om fondsen te werven, de grote vermogensbeheerders die tot de grootste aandeelhouders van McDonald’s behoren, verder moeten gaan dan enkel mooie woorden in de mond te nemen. Ze moeten overgaan tot actie”, staat er in de brief.

Icahn hekelde ook de “onredelijke” vergoeding die het management van McDonald’s ontvangt. Hij heeft naar eigen zeggen veel moeite om te begrijpen waarom de leidinggevenden van de fastfoodketen zulke riante vergoedingen krijgen, terwijl dat kapitaal voor andere doeleinden kan gebruikt worden. Icahn heeft het specifiek over de zogenaamde “zeugenboxen”, een zeer klein type stal waarin de varkens nauwelijks kunnen bewegen.

Kwestie van de zeugenboxen

De fastfoodketen had in 2012 de belofte gemaakt om niet langer samen te werken met varkenskwekerijen die zeugenboxen gebruiken. Enkele jaren later schoof het bedrijf 2022 naar voren als deadline. Maar de fastfoodketen heeft die belofte nog niet kunnen waarmaken.

Volgens McDonalds werd de deadline opgeschoven als gevolg van de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest. De hamburgerketen verwacht dat tegen het einde van dit jaar 85 tot 90 procent van zijn varkensvlees afkomstig zal zijn van zeugen die tijdens de zwangerschap niet in “zeugenboxen” worden opgesloten.

Dat is onvoldoende voor Icahn. In zijn brief schrijft hij dat de kwestie al veel langer een prioriteit moest zijn voor de restaurantketen. “Dan was het wel mogelijk geweest om de deadline te halen”, klinkt het. Daarom wil de Wall Street-veteran nu twee van de twaalf bestuursleden veranderen. Zijn twee kandidaten zijn Leslie Samuelrich en Maisie Ganzler. Samuelrich staat aan het hoofd van de duurzame vermogensbeheerder Green Century Capital Management en Ganzler is chief strategy & brand officer bij Bon Appétit Management Company. De aandeelhouders brengen op 26 mei hun stem uit.

(lb)

Meer