Wall Street-veteraan Carl Icahn valt McDonald’s aan: “De fastfoodketen moet meer belang hechten aan het welzijn van de varkens”

Wall Street-legende Carl Icahn richt zijn pijlen op de fastfoodketen McDonald’s. Volgens hem moet de keten dringend stoppen met het gebruik van zogenaamde “zeugenboxen”, een zeer klein type stal waarin de varkens nauwelijks kunnen bewegen.

Waarom is dit belangrijk?

McDonald's heeft in 2012 de belofte gemaakt om niet langer samen te werken met varkenskwekerijen die zeugenboxen gebruiken. Enkele jaren later schoof het bedrijf 2022 naar voren als deadline. Maar de fastfoodketen heeft die belofte nog niet kunnen waarmaken.

Omdat McDonald’s tot op heden nog altijd samenwerkt met kwekerijen die zeugenboxen gebruiken, vond Icahn het belangrijk om de keten nog eens te herinneren aan de belofte die het bedrijf in 2012 had gemaakt.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten heeft de Wall Street-veteraan twee vrouwen voorgedragen voor de raad van bestuur van de fastfoodketen, Leslie Samuelrich en Maisie Ganzler. Samuelrich staat aan het hoofd van de duurzame vermogensbeheerder Green Century Capital Management en Ganzler is chief strategy & brand officer bij Bon Appétit Management Company.

Slechts 200 aandelen

Het initiatief van Icahn is opvallend omdat de man slechts 200 aandelen van McDonald’s bezit. De totale waarde van dat aandelenpakket bedraagt zo’n 50.000 dollar.

Icahn neemt McDonald’s in het vizier omdat het bedrijf een belofte uit 2012 niet heeft waargemaakt. De keten liet toen in een blogbericht weten acties te zullen ondernemen om een einde te maken aan de zeugenboxen. In 2017 herhaalde de onderneming die boodschap en schoof eind 2022 als deadline naar voren.

In een reactie op het bericht van Icahn laat McDonald’s weten tegen eind dit jaar 85 tot 90 procent van zijn varkensvlees in de Verenigde Staten te zullen aankopen bij varkenskwekers die de zeugen niet opsluiten in kleine stallen. De deadline om dergelijke praktijken volledig stop te zetten, wordt naar 2024 opgeschoven.

Geen beweegruimte

Volgens de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Humane Society of the United States zijn de zeugenboxen zodanig klein dat de dieren zich zelfs niet kunnen omdraaien. “Varkens die in deze kooien moeten leven, lijden aan een aantal belangrijke welzijnsproblemen, waaronder een verhoogd risico op urineweginfecties en verzwakte botten”, liet de organisatie in 2013 al weten in een rapport.

De dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming wijst erop dat zeugenboxen al in zeker tien Amerikaanse staten zijn verboden, waaronder Californië, Colorado en Florida.

Het is overigens niet de eerste keer dat Icahnn druk uitoefent op een groot bedrijf om het beleid te wijzigen. In het verleden heeft hij ook al zijn pijlen gericht op onder meer Apple, Netflix en eBay, zij het met wisselend succes. Hij kon eBay wel overtuigen om betalingsdochter PayPal los te weken en apart te laten noteren.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20