Wall Street-veteraan Carl Icahn: “De Fed kan geen geld blijven bijdrukken; het loopt niet goed af”

De Amerikaanse miljardair Carl Icahn denkt dat de torenhoge inflatie de markten in de problemen zal brengen. De investeerder, één van de succesvolste ooit op Wall Street, acht de overheid niet in staat de prijsstijgingen te beteugelen.

Waarom is dit belangrijk?

Bij de uitbraak van de coronapandemie en de daaropvolgende ineenstorting van de economie twee jaar geleden, schoot de Fed in actie. De centrale bank verlaagde haar referentierente tot bijna nul, en kondigde massale stimuleringspakketten aan om kredietnemers aan te zetten tot consumptie. Intussen heeft dat geld-drukken ertoe geleid dat de inflatie in de VS zijn hoogste niveau in bijna vier decennia heeft bereikt. De consumentenprijsindex kwam in januari uit op 7,5 procent.

“Het loopt niet goed af”, liet de voorzitter van Icahn Enterprises woensdag optekenen door persagentschap Bloomberg. Hij zette vraagtekens bij het gemak waarmee de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, geld heeft laten bijdrukken de voorbije jaren. Die maatregel was vooral bedoeld als steun voor huishoudens en bedrijven tijdens de pandemie, weet Business Insider.

(G)een berenmarkt

“Vroeg of laat loopt een situatie als deze relatief slecht af. Je kunt geen geld blijven bijdrukken, en bijdrukken, en bijdrukken, want die schuld die je nu hebt, (…) kun je niet beheersen (…)”, wierp Icahn op. “De overheid kan de inflatie niet beheersen”, betoogde hij.

Het enige wat de Amerikaanse centrale bank kan controleren is haar eigen beleid, aldus de investeerder. Hij wees op de inspanningen van de vroegere voorzitter van de Fed, Paul Volcker, om de aanhoudend hoge inflatie te bestrijden en de economie eind jaren 1970 weer op gang te brengen.

In het licht van de aanhoudende inflatie beklemtoonde Icahn ook dat hij niét voorspelt dat er op korte termijn een einde komt aan de euforie op de markten. “Ik voorspel niet dat we ons snel in een berenmarkt gaan bevinden”, zei hij. “Ik voorspel niet dat er een einde komt aan deze euforische sfeer.” En: “Je kunt het echt niet voorspellen. Er zijn te veel variabelen.”

Havikachtige Fed

Om de hoge inflatie te bestrijden, is een meer havikachtige Fed intussen bezig met het terugschroeven van zijn pandemisch opkoopprogamma. Ook denkt de centrale bankenkoepel eraan de rente al in maart te verhogen.

“Ik denk dat het economie van de middelbare school is”, zei de miljardair. “Je kunt niet zomaar geld naar buiten blijven duwen… want dat geld zal zeker zijn waarde verliezen, net als al het andere.”

“De Fed blijft het naar buiten duwen, en dat is geweldig voor een tijdje”, voegde Icahn eraan toe. “Het maakt je gelukkig. En op sommige momenten is het zeker nodig, maar nu kan het niet meer. Dat feest moet stoppen.”

Icahn waarschuwde dat het belangrijkste gevolg van te veel geld bijdrukken een ongebreidelde inflatie is. “En het is nog niet zover. Maar het moet gecontroleerd worden. En het is niet iets waarbij je kunt afwachten om te zien of het gebeurt. Want dat heb ik in het verleden gezien. Je wacht en je wacht misschien te lang”, klonk het nog.

‘The Restless Billionaire’

Over Icahn, die iets meer dan 16 miljard dollar waard is, is recent in de VS de HBO-documentaire ‘Icahn: The Restless Billionaire’ in première gegaan. “Ik heb mijn geld verdiend omdat het systeem zo slecht is, niet omdat ik een genie ben”, zegt de activistische investeerder over zijn leven en carrière.

De 86-jarige New Yorker was een polariserend figuur in het bedrijfsleven omdat hij als aandeelhouder graag z’n zin doordreef. Icahn beweert dat hij beleggers meer dan 1.000 miljard dollar aan winstuitkeringen heeft opgeleverd “omdat besluitvormers zich niet aan echte democratie hoeven te houden”.

(fjc)

Meer