Federal Reserve raakt niet aan de rentes, maar sluit een verhoging in maart niet uit

De Federal Reserve raakt momenteel niet aan de belangrijkste rentetarieven. De Amerikaanse centrale bank denkt er wel aan om de rente in maart te verhogen.

De afgelopen dagen was er heel wat turbulentie op de beurzen. Beleggers vreesden namelijk dat de Amerikaanse centrale bank sneller dan verwacht de rente zou verhogen. Nu is er dus meer duidelijkheid. De Fed heeft beslist om de rentetarieven momenteel ongemoeid te laten.

Eerste verhoging in maart?

“De indicatoren voor de economische activiteit en de werkgelegenheid zijn verder verbeterd. De sectoren die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen, zijn er de afgelopen maanden op vooruitgegaan, maar worden nog steeds getroffen door de recente sterke toename van het aantal coronagevallen”, merkt de Federal Reserve op in een persverklaring.

In die verklaring wordt niet meteen een datum genoemd voor de eerste renteverhoging, maar Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei tijdens een persconferentie dat de centrale bank eraan denkt om de rente in maart te verhogen. “Met een inflatie die veel hoger is dan 2 procent en een sterke arbeidsmarkt, zal het spoedig verantwoord zijn om de rente te verhogen”, klonk het. De inflatie in de Verenigde Staten kwam vorige maand uit op 7 procent.

Niet onbelangrijk: de boodschap om in de nabije toekomst de rente naar boven bij te stellen, werd unaniem goedgekeurd door de tien stemgerechtigde bestuurders van de Fed.

Obligatieportefeuille afbouwen

Voorts heeft de Amerikaanse centrale bank beslist om het opkoopprogramma de komende maanden verder af te zwakken, waardoor het in maart afloopt. Vorige maand werd er al beslist om maandelijks 30 miljard dollar minder schuldpapier op te kopen.

“De voortdurende aankopen en het aanhouden van effecten door de Federal Reserve zullen een soepele marktwerking en accommoderende financiële voorwaarden blijven bevorderen en aldus de kredietstroom naar huishoudens en bedrijven ondersteunen”, voegt de Federal Reserve eraan toe.

Na de renteverhoging zal de toezichthouder zijn obligatieportefeuille afbouwen. Op dit moment heeft de Fed zo’n 9 biljoen dollar op de balans staan.

De afgelopen dagen was er heel wat onzekerheid over wat Powell en zijn collega’s zouden beslissen. De stevige inflatie verhoogt immers de druk op de Fed om in te grijpen. De beurzen lijken op het eerste gezicht niet goed te weten hoe te reageren op het nieuws. Na een initiële stijging na de bekendmaking van het nieuws, namen de Amerikaanse beursindexen een duik.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.