Live Beursblog – 16 december 2022 – Business AM

22.10 – Aandeel Tesla ging dit jaar van 400 naar 150 dollar

Terwijl CEO Elon Musk zich vooral lijkt bezig te houden met zijn nieuwe troetelkind Twitter, gaat het van kwaad naar erger met het aandeel Tesla. De beurskoers zakte vandaag tot 150 dollar, het laagste peil van dit jaar, en ging nabeurs zelfs nog wat lager, tegenover nog 400 dollar begin dit jaar. Dat komt neer op een daling met een slordige 62 procent.

22.05 – Wall Street gaat lager het weekend in

  • De S&P 500 verloor 1,1 procent op 3.852,36 punten.
  • De Dow Jones index daalde 0,9 procent op 32.920,46 punten.
  • De Nasdaq sloot 1,0 procent lager bij een stand van 10.705,41 punten.

20.58 – Olieprijs daalt verder

De olieprijs is vandaag verder gedaald. Bij een settlement van 74,29 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,4 procent goedkoper.

“De golf van verhogingen door de centrale banken en de toenemende vrees voor een recessie zijn mogelijk reden waarom de olieprijzen opnieuw onder druk staan. Ondanks het herstel eerder deze week blijven beleggers bezorgd over de vraag naar energie, vooral uit China”, zei analist Charalampos Pissouros van energietrader XM bij ABM Financial News.

Op weekbasis werd WTI ruim 3 procent duurder, gesteund door het optimisme over de coronaversoepelingen in China. “Maar het kan even duren voordat de motoren van de economie weer op gang komen”, waarschuwde Pissouros.

De Europese gasprijs daalde afgelopen week. Volgens analist Stewart Glickman blijft het weer de belangrijkste factor voor de gasprijzen, net als Europa’s doel om Russisch gas te vervangen.

19.18 – Analisten UBS: “Bodem van de beurs moet de komende maanden nog komen”

De aandelenmarkten prijzen een recessie nog maar beperkt in en het is wachten tot in het tweede kwartaal van volgend jaar voordat de lucht klaart. Dit verwachten analisten van UBS. Volgens de Zwitserse bank hebben de Europese aandelenmarkten de kans op een recessie voor 80 procent ingeprijsd. In de VS is dat slechts 41 procent.

UBS voorziet dat de koersen onder druk komen te staan door een zwakke groei en druk op de winsten, waarna een renteverlaging in het tweede kwartaal voor een bodem zorgt.

Voor de S&P 500 index schat UBS het bodemniveau op 3.200 punten, waarna de hoofdindex weer stijgt naar 3.900 punten aan het einde van het jaar. Dat zou neerkomen op vrijwel een status-quo tegenover vandaag. De S&P 500 index sloot donderdag op 3.896 punten.

18.13 – Ook KBC verhoogt spaarrente

Na Belfius is het de beurt aan KBC om een verhoging van de rente op spaarboekjes aan te kondigen. Dit zijn de basistarieven vanaf 8 januari:

  • De basisrente klimt van 0,01 procent naar 0,35 procent
  • De getrouwheidspremie stijgt van 0,10 procent naar 0,25 procent

Lees hier verder

17.45 – Stijgende rente zet Bel20 onder druk

De beurs van Brussel is fors lager gesloten, een dag na de rentevergadering van de ECB die de hoop op een soepeler monetair beleid volgend jaar de grond in boorde. De Bel20 verloor 1,5 procent en dook onder de 3.700 punten.

  • Binnen de Bel20 wist vooral Solvay de verliezen te beperken, met een stijging van 0,5 procent.
    Bij de grootste dalers hadden vooral de vastgoedaandelen het zwaar te verduren door de stijgende rente. Zo daalde VGP met 5,4 procent.
  • Binnen de BelMid viel op dat Shurgard 7 procent won. DEME daarentegen corrigeerde met 3,8 procent, nadat KBC Securities het advies voor het aandeel verlaagde.
  • Van de kleinste aandelen in BelSmall steeg Nyxoah met 5,2 procent, terwijl Biocartis 9,2 procent verloor.

15.39 – Wall Street opent met beperkte verliezen

De grote Amerikaanse beursindexen openen de laatste handelsdag van de week met kleine verliezen. De Nasdaq flirt zelfs met een status-quo. Rentevrees bepaalt wel nog altijd het beleggerssentiment, nadat de Fed woensdag aangaf dat de rente verder omhoog moet om de inflatie omlaag te krijgen.

14.45 – Beursgang cryptoplatform Bit4you eindigt met sisser

Bit4You krijgt geen notering op Euronext Brussel, zo werd vandaag bekendgemaakt.

  • Chainius Solutions wilde een belang van bijna 65 procent in Beluga overnemen om vervolgens zo Bit4You, een cryptoplatform, aan een notering te helpen.
  • Chainius zou daarbij 3,40 euro per aandeel Beluga betalen. De overname zou gefinancierd worden door middel van crowdfunding. Deze actie moest 4,65 miljoen euro opleveren, maar werd meermaals verlengd, en inmiddels is duidelijk dat dit niet gelukt is.
  • “Vandaag werd de vennootschap geïnformeerd dat Chainius, ondanks haarinspanningen, er niet in was geslaagd de fondsen bijeen te brengen en zich terugtrekt uit de overname en bijgevolg uit het bod”, aldus Beluga.

Na deze mededeling heeft Beluga verzocht om de handel in het aandeel weer te hervatten.

14.18 – Sonja Rottiers tijdelijk voorzitster van Bpost

Sonja Rottiers – foto Bpost

Audrey Hanard, de voorzitster van Bpost, gaat tot 10 maart op moederschapsverlof. Dat kondigde het bedrijf aan. Ze wordt tijdelijk vervangen door Sonja Rottiers, lid van de raad van bestuur en voorzitster van het Audit & Risk Committee.

Rottiers komt op een delicaat moment aan het hoofd van de toezichthoudende raad, want Bpost moet na de exit van Dirk Tirez in de affaire rond het krantencontract op zoek naar een nieuwe CEO.

Bpost kondigde ook nog aan dat Telenet-topmanager Ann Caluwaerts toetreedt tot de raad van bestuur, ter vervanging van Jos Donvil (ex-Base en Sporting Anderlecht), die recentelijk naar het management van het postbedrijf doorschoof.

13.41 – Rusland handhaaft rente

Nog meer rentenieuws! De Russische centrale bank heeft vandaag beslist om de rente op 7,50 procent te laten staan. De monetaire instelling stelde dat de consumentenprijzen in een gematigd tempo stijgen, terwijl de vraag onder druk staat.

De inflatie kwam in november uit op 12 procent, tegenover 12,6 procent in oktober. En volgens de meeste recente data steeg de inflatie voor december weer naar 12,7 procent. Voor 2023 gaat de centrale bank uit van een Russische inflatie van 5 tot 7 procent en van 4 procent in 2024.

Tegelijkertijd ziet de bank voor de inflatie wel risico’s aan de bovenkant als gevolg van een krappe arbeidsmarkt, lastiger buitenlandse handelsbetrekkingen en fiscale verruimingen. De monetaire omstandigheden blijven volgens de centrale bank neutraal.

12.36 – Argentijnse inflatie stijgt tot bijna 100 procent

De inflatie in Argentinië bedroeg in november 92,4 procent. Dat is de sterkste stijging van de consumentenprijzen in dertig jaar tijd. De inflatie op maandbasis kwam vorige maand uit op 4,9 procent. Dat is dan weer de zwakste toename sinds februari.

12.17 – Rode zee op Brusselse beurs

De Bel20 noteerde vandaag aan het einde van de ochtend 1,8 procent lager op 3.646,95 punten, waarbij vooral de koersverliezen voor vastgoedaandelen opvielen.

11.56 – Wanneer betaalt een bank de spaaropbrengsten uit?

11.38 – Biocartis tuimelt naar een nieuw dieptepunt

Het gaat niet goed met Biocartis op de beurs. Het aandeel noteert momenteel 5,15 procent in de min. Daardoor bedraagt de aandelenkoers van het biotechbedrijf 0,54 euro, een nieuw diepterecord. Begin dit jaar werd een aandeel nog verhandeld voor iets minder dan 3,1 euro.

11.11 – Eurostat bevestigt dat inflatie eurozone afzwakt

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november met 10,1 procent gestegen. Dit blijkt uit de definitieve cijfers van Eurostat.

In oktober was de stijging nog 10,6 procent en voorlopige cijfers wezen voor november op een daling naar 10,0 procent. In november 2021 bedroeg de inflatie nog maar 4,9 procent.

De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bedroeg in november 5,0 procent op jaarbasis, net als in oktober en conform de voorlopige raming. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen met 0,1 procent en de kernprijzen maakten een pas op de plaats.

10.44 – Begaat de ECB een vergissing?

09.31 – Europese beurzen duiken in het rood

Na een half uur handelen, kleuren de Europese beurzen rood. De Bel20 staat op een verlies van 0,55 procent en de Eurostoxx50 duikt 0,35 procent lager.

09.17 – Donald Trump lanceert NFT-collectie

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft een collectie van 45.000 NFT’s (non-fungible tokens) op de markt gegooid. Het nieuws kondigde hij gisteren aan via Truth Social, de sociale mediasite die hij vorig jaar oprichtte.

  • De ‘Trump Digital Trading Cards‘ beelden de Amerikaanse zakenman af als superheld.
  • De tokens, geslagen op de blockchain Polygon, kosten 99 dollar. Ze kunnen worden aangekocht in fiatvaluta, of met Ether (ETH), ’s werelds op een na grootste cryptomunt.
  • Gerelateerd: het aandeel Digital World Acquisition, het blancochequebedrijf dat wil fuseren met Trumps socialemediaplatform Truth Social, steeg woensdag met 10 procent. Dit gebeurde nadat Trump zei een “belangrijke aankondiging” te gaan doen.
    • De beurskoers heeft de gewoonte om op te veren bij Trump-gerelateerde nieuwtjes.
  • Maar Digital World gaf al deze winsten gisteren op nadat die aankondiging de lancering bleek te zijn van de NFT-collectie.
    • De NFT-markt zit dan ook, net als de bredere cryptohandel, serieus in het slop

08.53 – Ontex wil kleinere raad van bestuur

Ontex wil een kleinere raad van bestuur en daarom treden twee leden af als bestuurslid. Regi Aalstad en Aldo Cardoso, die als bestuurder werd benoemd op voorstel van aandeelhouder GBL, treden per 1 januari 2023 terug als bestuurslid.

Ontex besloot ook het Strategiecomité te ontbinden, dat in april 2021 werd opgericht als tijdelijk comité om de strategie van Ontex te helpen definiëren. “We zetten volop in op de uitvoering van de strategie die we eind vorig jaar hebben gepresenteerd en waarvan de uitvoering nu volop bezig is”, zei voorzitter Hans Van Bylen in een toelichting.

08.36 – Nieuwe topman bij Northvolt wil Europees antwoord op Amerikaans klimaatprotectionisme

Het Zweedse Northvolt, waarop veel hoop rust voor de energietransitie, heeft een nieuwe voorzitter raad van bestuur: de Deen Jim Hagemann Snabe. Die bindt in de Financial Times (FT) de kat meteen de bel aan: de Amerikaanse Inflation Reduction Act stelt de Europese duurzaamheidsindustrie voor een grote uitdaging, klinkt het. Lees er alles over op onze site.

Jim Hagemann Snabe – Foto Johannes Simon-Pool/Getty Images

08.12 – Britse detailhandelsverkopen onverwacht gedaald

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in november tegen de verwachting in gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek.

De volumes liepen op maandbasis met 0,4 procent terug. Er werd door economen juist een stijging van 0,4 procent voorzien. In oktober stegen de verkopen nog met 0,9 procent. Dat laatste is een opwaartse bijstelling van de eerder gemelde stijging van 0,6 procent.

Op jaarbasis was er in november sprake van een volumedaling met 5,9 procent, waar door economen een min van 5,5 procent was voorzien. De volumes lagen in november 0,7 procent lager dan in februari 2020, net voor de uitbraak van de coronacrisis.

07.57 – “Koper kan de komende jaren zeer interessant worden”

Philippe Gijsels, Chief Strategy Officer bij BNP Paribas Fortis, merkt in een analyse op dat de wereld afstevent op een kopertekort. “Momenteel is de Chinese economie zwak en bestaat de kans dat we afstevenen op een wereldwijde vertraging/recessie”, klinkt het. “In de toekomst zal de wereld veel koper nodig hebben. En ik ben er niet zeker van dat er genoeg aanbod zal zijn om aan die vraag te voldoen. Dat maakt koper een van de potentieel zeer interessante beleggingsverhalen voor de komende jaren.”

Eerder deze week hadden we ook op deze site een verhaal over koper, dat geldt als graadmeter voor de gezondheid van de wereldeconomie:

07.23 – Japanse economie maakt pas op de plaats

De Japanse dienstensector lijkt in december beduidend harder te groeien, terwijl de industrie in een min of meer zelfde, laag tempo krimpt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in december uit op 51,7 punten tegenover 50,3 punten in november. De inkoopmanagersindex voor de industrie bleek in de voorlopige meting te zijn gedaald van 49 punten in november naar 48,8 punten in december. De samengestelde index steeg zo van 48,9 naar 50 punten.

06.49 – Fed-kater zet Wall Street flink lager

Het rentebesluit van de Federal Reserve zinderde gisteren nog na op Wall Street.

  • De S&P 500 verloor 2,5 procent op 3.895,75 punten.
  • De Dow Jones index daalde 2,3 procent op 33.202,22 punten.
  • De Nasdaq sloot 3,2 procent lager bij een stand van 10.810,53 punten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.