Zal het socialemediabedrijf van Donald Trump ooit zijn weg naar de beurs vinden?

De voormalige president Donald Trump droomt ervan om zijn socialemediabedrijf Trump Media & Technology Group naar de beurs te brengen. Hij wil dat doen door te fuseren met het blancochequebedrijf Digital World Acquisition Corp. Vraag is of die samensmelting er ooit zal komen. De aandeelhouders van de SPAC, special purpose acquisition company voluit, hebben volgens de eerste berichten gestemd tegen een verlenging van een jaar om de deal te voltooien.

Trump heeft Trump Media & Technology Group, het bedrijf achter het platform Truth Social, destijds in het leven geroepen omdat verschillende socialemediaplatformen, waaronder Twitter, zijn profiel hadden verwijderd. Bedoeling is om het bedrijf ook naar de beurs te brengen. Hij wil daarvoor de handen in elkaar slaan met Digital World. Zo’n blancochequebedrijf haalt kapitaal op bij beleggers met als doel op te fusioneren met een bedrijf of één over te nemen. De SPAC wil dat bedrijf vervolgens naar de beurs brengen.

Een hobbelige rit

De fusie tussen de twee bedrijven is tot nu toe allesbehalve vlot verlopen. Zo heeft de U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) een patentaanvraag voor de socialenetwerksite afgeschoten. Bovendien zou het bedrijf van Trump met zware financiële problemen kampen. Zo is er sprake van een openstaande schuld aan de webhost RightForge ten belope van 1,6 miljoen dollar. Voorts onderzoeken de Amerikaanse beurswaakhond SEC en het ministerie van Justitie de fusie tussen Trumps bedrijf en Digital World.

Om de deal alsnog te voltooien heeft Digital World aan de aandeelhouders gevraagd om de deadline voor de overeenkomst met een jaar te verlengen. Daarvoor is de goedkeuring nodig van 65 procent van de aandeelhouders. Volgens een bron van het persagentschap Reuters is de SPAC er niet in geslaagd om voldoende aandeelhouders te overtuigen. Digital World moet de resultaten van de stemming wel nog officieel delen. Die zullen (later vandaag) tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering bekend worden gemaakt.

1,3 miljard dollar

Er staat voor Trump Media & Technology Group heel wat op het spel. Zo dreigt niet alleen de beursdroom van Trump in duigen te vallen, maar loopt zijn socialemediabedrijf ook een kapitaalinjectie van 1,3 miljard dollar mis.

Bij een njet van de aandeelhouders heeft de SPAC wel nog het recht om op eigen houtje de deadline voor de overeenkomst met Trump op te schuiven met zes maanden. Het is onduidelijk of Digital World voor deze optie zal kiezen en of het de toezichthouders voldoende tijd zou geven om tot een conclusie te komen over de vraag of de fusiedeal mag doorgaan.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20