Valt het doek over de blancochequebedrijven? Bill Ackman betaalt 4 miljard dollar terug aan spac-beleggers

Miljardair en topbelegger Bill Ackman heeft geen geschikt doelwit gevonden voor zijn blancochequebedrijf Pershing Square Tontine Holdings. Beleggers die geïnvesteerd hebben in zijn beleggingsvehikel krijgen hun geld terug. In totaal gaat het om zo’n 4 miljard dollar. Blancochequebedrijven hebben de afgelopen twee jaar furore gemaakt, maar nu lijkt er dus een einde te komen aan die beleggingshype.

De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op de beleggerswereld. Denk bijvoorbeeld aan de toestroom van particuliere beleggers en de opkomst van meme-aandelen. Tijdens die periode wonnen ook de blancochequebedrijven, ook wel spacs (special purpose acquisition vehicle) genoemd, heel wat zieltjes voor zich. Zo’n spac haalt kapitaal op bij beleggers met de bedoeling om een bedrijf naar de beurs te brengen via een fusie of een overname. De investeerders weten dus niet vooraf in wat voor bedrijf ze investeren.

Spac Ackman vindt geen overnameprooi

Ook Ackman is destijds op die kar gesprongen. Hij kon in juli 2020 met zijn spac Pershing Square Tontine Holdings maar liefst 4 miljard dollar ophalen. Een probleem: hij heeft nooit een geschikt doelwit gevonden. Daarom heeft de topbelegger nu aangekondigd dat hij het opgehaalde kapitaal zal terugbetalen aan de beleggers. Heel even zag het ernaar uit dat hij met zijn blancochequebedrijf een belang van 10 procent in Universal Music kon nemen, maar die investering is uiteindelijk niet doorgegaan vanwege regelgevende bezwaren.

In een brief aan de investeerders merkt Ackman op dat er verschillende redenen waren waarom Pershing Square Tontine Holdings geen overnameprooi vond. Hij heeft het onder meer over de ongunstige marktomstandigheden en sterke concurrentie van traditionele beursintroducties (IPO’s). “Kwaliteitsvolle ondernemingen met duurzame winstgroei kunnen hun timing voor een beursnotering uitstellen tot de marktomstandigheden gunstiger zijn”, aldus de miljardair.

Valt het doek over spacs?

Hoe dan ook lijkt het doek nu al te vallen over de spacs. De dalende aandelenkoersen, het strengere toezicht door de regelgevende instanties en de toenemende interesse van bedrijven om via een IPO naar de beurs te trekken hebben de spac-economie, waar miljarden dollars op het spel staan, vrijwel tot stilstand gebracht.

“Het snelle herstel van de kapitaalmarkten en onze economie was goed voor Amerika, maar ongelukkig voor Pershing Square Tontine Holdings, omdat veel kwaliteitsbedrijven de voorkeur gaven aan een traditionele beursintroductie”, zegt Ackman.

Er is nog een blancochequebedrijf dat heel wat aandacht naar zich toetrekt: Digital World Acquisition. Die spac wil via een overname Trump Media & Technology Group (TMTG), de onderneming achter Truth Social, naar de beurs brengen. Dat aandeel was maandag zo’n 20 procent hoger geschoten na het nieuws dat Tesla-baas Elon Musk niet langer Twitter wil overnemen.

(kg)

Meer