Blancochequebedrijf zet zijn zinnen op Taylor Swift en Drake

Miljardair Bill Ackman wil via een spac, ook wel een blancochequebedrijf genoemd, een belang kopen van 10 procent in Universal Music Group (UMG). De grootste muziekconcern ter wereld werkt onder meer samen met Taylor Swift en Lady Gaga.

Ackman voert momenteel gesprekken om via zijn spac, genaamd Pershing Square Tontine Holdings, een belang van 10 procent in UMG te kopen. Concreet is Ackman aan het onderhandelen met Vivendi, een Frans mediaconglomeraat in handen van de miljardair Vincent Bolloré. UMG is grotendeels in handen van Vivendi.

Wat is een spac?

Sinds 2020 zijn spac’s, voluit: special purpose acquisition company, als het ware een nieuwe hype op de beurzen. Dergelijke bedrijven halen kapitaal op alvorens ze het investeren in een bedrijf om naar een beurs te brengen. De beleggers weten dus niet op voorhand in welk bedrijf zo’n spac zal stappen. Een spac is in principe een lege vennootschap zonder activiteiten.

Taylor Swift en Drake

Vivendi heeft geprofiteerd van de groeiende streaminginkomsten bij UMG dat artiesten als Taylor Swift, Drake en Lady Gaga vertegenwoordigt. Het conglomeraat heeft in 2019 al 10 procent van het muziekconcern verkocht aan een consortium onder leiding van de Chinese reus Tencent en is van plan om 60 procent van UMG in september naar de beurs te brengen in Amsterdam. Het belang van het Chinese bedrijf werd in december vergroot naar 20 procent.

Vivendi zei dat de deal met de spac van Ackman het bedrijf zou waarderen op 35 miljard euro, tegenover een eerdere waardering van 33 miljard euro. ‘UMG is één van de grootste bedrijven in de wereld’, aldus de miljardair. Op 22 juni zal tijdens een aandeelhoudersvergadering aan de aandeelhouders van Vivendi de goedkeuring voor de deal gevraagd worden. De beursgang kan UMG meer financiële slagkracht geven om zo de concurrentiepositie tegenover Warner Music Group en Sony Music Entertainment te verstevigen.

In juli 2020 heeft Pershing Square Tontine Holdings bijna 4 miljard dollar opgehaald. Dat was meteen de grootste IPO (Initial Public Offering) door een blancochequebedrijf. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20