Na Belfius trekt ook KBC de spaarrente op: slag om spaarboekje barst helemaal los

Een dag nadat Belfius een verhoging van de spaarrente heeft aangekondigd, doet concurrent KBC hetzelfde. Net zoals de staatsbank wacht KBC tot begin volgend jaar om te sleutelen aan het spaartarief.

Waarom is dit belangrijk?

De strijd om de spaarders lijkt nu volledig te zijn losgebarsten nadat twee van de vier grootbanken in ons land een renteverhoging hebben aangekondigd. De hogere spaartarieven schieten wel nog tekort om die van de internetbanken te evenaren.

In het nieuws: KBC, CBC en KBC Brussels verhogen op 8 januari de basisrente op het gewone spaarboekje van 0,01 naar 0,35 procent en de getrouwheidspremie van 0,1 naar 0,25 procent. Daardoor komt de totaalrente uit op 0,6 procent. Dat is ruim vijf keer meer dan het vorige tarief.

  • De renteverhoging van KBC overtreft die van Belfius. Die grootbank trekt op 2 januari de rente op tot 0,5 procent. Belfius lanceert die dag ook een nieuw spaarboekje, genaamd de Fidelity spaarrekening. De spaarrente op dat spaarboekje bedraagt 0,8 procent.
  • KBC sleutelt ook aan de tarieven van enkele andere spaarboekjes. De basisrente op Start2Save en Start2Save4 stijgt tot 0,15 procent en de getrouwheidspremie tot 0,75 procent, waardoor de totaalrente uitkomt op 0,9 procent.
    • Die spaarrekeningen komen wel met een beperking. Zo kan je slechts 500 euro per maand sparen via die formules.
  • Ondanks de renteverhogingen moeten de grootbanken alsnog de duimen leggen voor de internetbanken. Momenteel krijg je op acht spaarrekeningen een rente van minstens 1 procent.

Renteverhoging ECB

Zoom out: Kort nadat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente heeft verhoogd, kondigen de grootbanken hogere spaarrentes aan.

  • Tijdens de beleidsvergadering afgelopen donderdag heeft de monetaire instelling beslist om de rente met 50 basispunten op te trekken. Tijdens de voorgaande twee vergaderingen ging de voorkeur telkens uit naar 75 basispunten.
  • Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, liet er tijdens de perstoelichting geen twijfel over bestaan: er zullen nog forse renteverhogingen volgen. Sommige economen stellen zich de vraag of de centrale bank nu niet te hard van stapel loopt.
  • Belfius zei gisteren nog dat de nieuwe renteverhoging van de ECB bevestigt dat de rentestijgingen van structurele aard zijn.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20