Begaat de Europese Centrale Bank een vergissing door de rente fors te blijven verhogen?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren de rente met 50 basispunten verhoogd. Dat is minder fors dan tijdens de voorgaande twee vergadering. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, voegde er tijdens een persconferentie wel aan toe dat er nog meer forse renteverhogingen nodig zijn. Sommige analisten vrezen nu dat de monetaire instelling te hard aan de handrem trekt.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in juni begonnen met de rente te verhogen. Sindsdien is die gestegen met 250 basispunten. De monetaire instelling heeft (veel te) lang volgehouden dat de inflatie tijdelijk was, waardoor die nu wordt gedwongen om uit te pakken met forse verhogingen.

In het nieuws: De havikachtige toon van Lagarde tijdens de toelichting van het rentebesluit donderdag verraste de financiële markten en vele analisten.

  • Volgens het persagentschap Bloomberg sloeg de voorzitter van de ECB een strenge toon aan omdat meer dan een derde van de bestuursleden voorstander was van een derde opeenvolgende verhoging met 75 basispunten.
  • "De ECB koos voor de door hoofdeconoom Philip Lane voorgestelde en door analisten en beleggers verwachte verhoging met 50 bas
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20