ECB verhoogt rente met 50 basispunten: Belfius reageert meteen met hogere rente op spaarboekje

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt haar belangrijkste rentetarieven met 50 basispunten. Dat maakte Frankfurt zopas bekend.

In het nieuws: Na de Amerikaanse centrale bank, de Fed, gisterenavond, verhoogt nu ook de ECB opnieuw de rente.

De vraag vooraf: Zou de ECB het deze keer bij 50 basispunten houden, of opnieuw voor een “jumborenteverhoging” met 75 punten zou kiezen, zoals de vorige twee keer? Uiteindelijk kiest Frankfurt voor de gematigde optie, zoals de meeste waarnemers verwacht hadden.

Concreet:

  • De depositorente, de rente waartegen banken kortlopend geld bij de centrale bank kunnen parkeren, gaat van 1,50 procent naar 2,00 procent.
  • De herfinancieringsrente, de prijs die banken betalen voor het kortstondig lenen van geld bij de ECB, gaat van 2,00 procent naar 2,50 procent.

Drie op een rij: Ook de Bank of England verhoogde haar rente met 50 basispunten. Dat betekent dat zowel de Fed, de ECB als Bank of England voor dezelfde renteverhoging kiest.

Opvallende reactie Belfius: De staatsbank Belfius reageert meteen met een verhoging van de rente op spaarboekjes, waarmee de slag om de spaarboekjes lijkt ingezet:

  • De basisrente gaat van 0,01 procent naar 0,35 procent.
  • De getrouwheidspremie gaat van 0,10 procent naar 0,15 procent.

Dat betekent dat het wettelijke bodemniveau van 0,11 procent verleden tijd is bij Belfius. Dat wordt opgetrokken naar 0,50 procent. De nieuwe tarieven gaan in op 2 januari.

Daarnaast lanceert Belfius naast het basisaanbod ook een nieuw hoogrentend spaarboekje met de nadruk op de getrouwheidspremie (basisrente 0,15 procent, getrouwheidspremie 0,65 procent).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20