Welke renteverhoging schudt de ECB uit haar mouw?

Een dag na de Amerikaanse centrale bank is het de beurt aan de Europese Centrale Bank om haar rente te verhogen. De Europese rente gaat morgen naar verwachting met 50 basispunten omhoog, maar economen sluiten een verhoging met 75 punten niet uit.

De Europese Centrale Bank maakt donderdag om 14.15 uur het rentebesluit bekend en een half uur later begint voorzitter Christine Lagarde aan haar toelichting. Dit zijn de verwachtingen van enkele ECB-watchers:

Joost Derks, valutaspecialist iBanFirst: “Het zou zomaar eens het konijn uit de hoge hoed kunnen worden, aangezien de ECB de laatste tijd wat meer hawkish klinkt.” Volgens Derks is de inflatie in de eurozone nog steeds veel te hoog en is de economie nog niet in een recessie beland. “Dat is een reden waarom de ECB ervoor zou kunnen kiezen de rem nog even stevig in te trappen, om later in 2023 de teugels wat te kunnen laten vieren.”

Thomas Mayer, marktanalist Flossbach von Storch: Ook Mayer ziet geen enkele reden om te verwachten dat de ECB zijn renteverhogingen zal vertragen, aangezien de centrale bank erg achter loopt op de inflatiecurve. Daarom verwacht hij een renteverhoging met 75 basispunten. “Aangezien ik de kerninflatie in de nabije toekomst niet zie dalen, schat ik dat de beleidsrente minstens 5 procent zou moeten bereiken.” Momenteel staat de beleidsrente, de herfinancieringsrente, op 2,00 procent.

Barclays: De markt rekent op een terminal rate, oftewel het renteniveau waarop de ECB stopt met verhogen, van net onder de 3 procent, volgens Barclays. “En dat is niet bepaald agressief, omdat de inflatie een groot deel van het komende jaar ook boven de doelstelling van de ECB van 2 procent zal blijven”, merkt de Britse bank op.

Berenberg: Economen van Berenberg waarschuwen juist dat 2,50 procent voor de beleidsrente voldoende is en dat alles erboven te ver gaat. Berenberg is van mening dat de ECB de inflatiedruk overschat, waardoor de kans op een onnodig diepe of langdurige recessie groter wordt.

Luc Aben, econoom Van Lanschot Kempen: Aben wijst niet alleen naar het rentebesluit, maar ook naar het opkoopprogramma van obligaties. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei bij het vorige rentebesluit dat hier in december naar gekeken zal worden. “Op dit moment koopt ‘Frankfurt’ net zoveel obligaties als er in de portefeuille vervallen, zodat de balans netjes op peil blijft. In navolging van de Fed wil de ECB op enig moment die balans echter gaan afbouwen en zo de aanwezige geldhoeveelheid verkrappen.”

“Zoals steeds binnen de ECB leidt dit tot discussies, precies op de breuklijn tussen noordelijk en zuidelijk Europa, maar omdat er aan twee knoppen gedraaid moet worden, ligt een compromis voor de hand: enerzijds een renteverhoging van ‘slechts’ 50 basispunten, anderzijds een concrete aankondiging om minder vervallende obligaties te zullen herinvesteren vanaf 2023.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20