De Europese Centrale Bank zal binnenkort meer doen dan de rente verhogen

Alle ogen zijn deze week gericht op de centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB). Beleggers wachten in spanning af of er een vervolg zal gegeven worden aan de forse renteverhogingen. Voorts bestaat de kans dat de aanzet wordt gegeven tot kwantitatieve verstrakking.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen jaren meer gedaan dan enkel de (kortetermijn)rentes te verlagen. De monetaire instelling heeft ook schuldpapier opgekocht, met de bedoeling om de langetermijnrente te doen zakken. Dat wordt ook wel kwantitatieve versoepeling (QE) genoemd.

In het nieuws: Door het opkoopprogramma van het afgelopen decennium staat er maar liefst 5 biljoen euro aan schuldpapier op de balans van de ECB.

  • Eerder dit jaar had de monetaire instelling al beslist om niet langer obligaties bij te kopen. Tot nu toe wordt het schuldpapier op vervaldag wel nog vervangen door andere schuldbewijzen.
  • Bedoeling is dat de ECB uiteindelijk die obligaties niet langer zal vervangen om zo een eerste stap te zetten richting het afbouwen van de balans.
  • Verw
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20