Biocartis

BIOCARTIS ORD - BE0974281132
0,63  EUR  0.014  (2.27%)
0,62
Vorige sluiting
0,63
Huidige koers
0,63
Open
2,27%
Verschil
0,61
Laagste
0,63
Hoogste
Ask
0,65
Bid
0,63
Volume
17,842
Uitgegeven effecten
93,104,462
Beurskapitalisatie
58,655,811
Exchange
Euronext Brussels
Laatste update
ISIN
BE0974281132
RIC
BCART.BR

Biocartis is een relatief jonge speler in de biotechnologische sector, opgericht in 2010, in België.

Het bedrijf onderzoekt en ontwikkelt medische tests op moleculair niveau, om ze daarna te produceren en te verkopen. Die tests zijn ‘Polymerase Chain Reaction’ tests, beter bekend als ‘PCR-Tests’. PCR is in een notendop: een methode om genetisch materiaal exponentieel te vermenigvuldigen, zodat er genoeg materiaal is om te analyseren. Hoewel we tests voor het coronavirus dus PCR-tests noemen, zijn er nog vele andere tests die werken via de methode.

Het platform dat Biocartis ontwikkelde, ‘Idylla’, kan verschillende tests uitvoeren. Zo kan het systeem SARS-CoV-2 tests analyseren, maar het kan bijvoorbeeld ook tests op bloedvergiftiging verwerken. Naast besmettelijke ziektes, kan het platform ook oncologische tests naar long-, huid- en colorectale kanker uitvoeren. Biocartis blijft onderzoek voeren naar nieuwe soorten moleculaire tests.

Door de jaren heen heeft de firma heel wat partnerschappen afgesloten met onder andere: Gilead, Janssen Pharmaceutica, Astrazeneca en Amgen. Het bedrijf heeft dan ook klanten in verschillende regio’s; voornamelijk in Europa en de VS. Het hoeft niet te verbazen dat de klanten van Biocartis medische laboratoria zijn, waar getest wordt op aandoeningen en ziektes.

b2b
Sector(en)
Biotechnologie
Subsector
Medische materialen
Opgericht
2010
Medewerkers
500
Verdienmodel(len)
Productie en verkoop van medische tests en testapparatuur
Management team
Herman Verrelst
Chief Executive Officer
Piet Houwen
Chief Operating Officer
Jean-Marc Roelandt
Chief Financial Officer
Producten / merken
Idylla
Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Nathan Dewaele, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel

Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,4 procent tot 440,11 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,7 procent op 14.957,23 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,7 procent op 7.015,10 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,3 procent lager op 7.405,45 punten.

Europese aandelenmarkten noteerden vrijdag opnieuw lager, waarbij met name de financials fors onder druk kwamen te staan vanwege twijfels over de gezondheid van het Europese financiële systeem, onder andere vanwege een piek in de kosten voor banken om zich te verzekeren tegen risico's.

UBS en Credit Suisse verloren tot ruim 5,0 procent, aangezien de twee banken tot de instellingen behoren die onder de loep worden genomen als onderdeel van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie naar de vraag of bankiers Russische oligarchen hebben geholpen om sancties te omzeilen, meldde persbureau Bloomberg.

Deutsche Bank verloor circa 8,5 procent, te midden van berichten over een stijging van de prijs van zijn credit default swaps. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz benadrukte vrijdag dat Deutsche Bank zeer winstgevend is en dat er geen reden is tot zorg.

"Het huidige niveau ligt boven de CDS die tijdens de financiële crisis van 2008 werd bereikt. Als deze niet normaliseren, is het zeer waarschijnlijk dat de aandelenmarkt hierdoor vele dagen onder druk zal blijven staan", zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse detailhandelsverkopen op maandbasis met 1,2 procent zijn gestegen, terwijl daar een stijging van 0,3 procent voor werd voorzien.

In de eurozone kwamen vandaag de eerste inkoopmanagersindices naar buiten. In Duitsland groeide de economie in maart harder dan verwacht, louter door een spurt in de dienstensector, want de krimp in de industrie werd groter. Ook de economie van de eurozone groeide harder dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk viel het groeitempo iets terug, terwijl de Fransen de stijgende lijn juist ook vasthielden.

De euro/dollar noteerde op 1,0759. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0830 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,7 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Naast Deutsche Bank, UBS en Credit Suisse stonden vrijdag tal van Europese grootbanken, maar ook verzekeraars onder druk. ABN AMRO noteerde 2,2 procent lager, ING verloor 3,7 procent en Aegon daalde 2,7 procent. Crédit Agricole daalde 2,1 procent, Société Générale verloor 5,9 procent en van BNP Paribas noteerde 5,0 procent lager.

In Parijs noteerden vier van de 40 fondsen hoger. Sanofi steeg 1,1 procent, Pernod Ricard won 0,5 procent, terwijl Schneider Electric 5,3 procent daalde.

In Frankfurt noteerde Merck 2,2 procent hoger. Infineon Technology verloor 4,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 3.939,86 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

SnowWorld boekt hogere omzet en reduceert verlies

(ABM FN-Dow Jones) SnowWorld heeft het afgelopen gebroken boekjaar een hogere omzet geboekt en wist zijn verlies fors te reduceren. Dit bleek vrijdag nabeurs uit de niet-geauditeerde voorlopige jaarcijfers van de exploitant van overdekte skihallen.

SnowWorld boekte het afgelopen gebroken boekjaar een EBITDA van 4,8 miljoen euro, in vergelijking met een negatieve EBITDA van 7,0 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een verlies van 1,5 miljoen euro, tegenover een verlies van 12,1 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet verbeterde van 13,9 miljoen naar 40,9 miljoen euro.

SnowWorld is inmiddels voor meer dan 95 procent in handen van Alychlo, dat wordt gecontroleerd door de Belgische miljardair Marc Coucke. Half maart meldde het concern in mei een uitkoopprocedure te kunnen starten.

"Het sterke omzetherstel vormt een steun in de rug bij de – zeer constructieve – gesprekken met de financiers van SnowWorld. De verwachting is dat SnowWorld – post-Covid – weer zal kunnen voldoen aan de met de banken overeengekomen convenanten", zei het bedrijf vrijdag.

Dividend wordt niet uitgekeerd omdat de kasstroom eerst wordt aangewend "om de vermogenspositie te versterken", aldus SnowWorld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door patrick

Bankzorgen duwen Bel20 in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is de laatste sessie van de week in het rood gesloten, door de koersval van Deutsche Bank, die de vrees voor besmetting binnen de banksector opnieuw aanwakkerde.

De Bel20 gaf 0,9 procent prijs en bleef daarmee nipt boven van 3.600 punten. De sterindex boekte een weekwinstje van 0,7 procent.

Sommigen dachten dat de bankenstress achter de rug was na de redding en overname van Credit Suisse afgelopen zondag door UBS, maar vandaag was Deutsche Bank aan de beurt. Het aandeel kelderde met 10 procent in Frankfurt.

"Het begon met de CDS die opgerekt werden en het aandeel deden dalen", aldus Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, in een interview met ABM Financial News, waarbij hij opmerkte dat het vertrouwen in de financiële sector nog steeds broos is.

De CDS is een instrument voor de markt om zich in te dekken tegen een faillissement van een onderneming. Hoe hoger de koers van een CDS, hoe hoger het risico.
 
Hoewel wantrouwen op zijn plaats is, meent Keppenne dat de Deutsche Bank nu toch vooral de prijs betaalt voor de problemen die de bank in het verleden had.

"Deutsche Bank heeft het bedrijfsmodel fundamenteel gemoderniseerd en gereorganiseerd en is een zeer winstgevende bank," zei bondskanselier Olaf Scholz op een persconferentie in Brussel toen hem werd gevraagd naar Deutsche Bank.

"We hoeven ons nergens zorgen over te maken", voegde de politicus eraan toe.

Door deze zorgen vluchtten de beleggers naar veilige havens, waarbij het rendement op de tweejarige Amerikaanse obligatie daalde tot 3,70 procent. De markt lijkt te verwachten dat de Fed de rest van het jaar een soepeler beleid zal voeren.

De Duitse tienjaarsrente daalde tot 2,10 procent.

De greenback profiteerde ook van zijn ‘safe-haven status’, en de euro/dollar daalde naar 1,0759.

Angst dat de crisis in de bankensector overslaat naar de brede economie zette druk op de olieprijs.  Een vat North Sea Brent crude daalde meer dan 2 procent.

Stijgers en dalers

Terwijl de Euro Stoxx Banks index met meer dan 2 procent daalde, wist KBC het verlies te beperken tot 1,5 procent.

Proximus ging tegen de trend in met een koerswinst van 1,7 procent en was daarmee de grootste stijger in de Bel20.

Onderaan daalde Sofina met 2,8 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Euronav na de buitengewone aandeelhoudersvergadering van donderdag. Het wegnemen van de onzekerheid kan volgens analisten de korting op het aandeel doen verminderen, maar dat kon niet voorkomen dat het aandeel van de rederij 5,8 procent verloor.
 
Alleen IBA deed het slechter, met een koersdaling van 6,2 procent.

Na de publicatie van zijn resultaten gisteren verloor Tessenderlo vandaag nog eens 3,3 procent, terwijl Compagnie du Bois Sauvage een winst van 3,2 procent boekte.

Bij de kleinere bedrijven werd WEB beloond voor zijn uitstekende jaarresultaten en de verhoging van het dividend. Het aandeel won meer dan 6,5 procent.

Sequana Medical daarentegen daalde met 1,9 procent.

Nyxoah steeg met 2,4 procent, nadat het meer dan 13 miljoen euro ophaalde. Celyad daarentegen moet juist op zoek naar nieuwe financiering en presenteerde voorbeurs ook een nieuwe CEO. Het aandeel won 4,8 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen kleurde Wall Street rood, maar de verliezen zijn beperkt.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met maandag 3 april 2023.

MAANDAG 27 MAART 2023
- Geen agendapunten

DINSDAG 28 MAART 2023
- Geen agendapunten

WOENSDAG 29 MAART 2023
00:00 Fluxys - Jaarcijfers
17:45 Nationale Bank - Jaarcijfers

DONDERDAG 30 MAART 2023
11:00 Quest for Growth - Jaarvergadering

VRIJDAG 31 MAART 2023
00:00 Euronav - Jaarcijfers
00:00 Oxurion - Jaarcijfers
00:00 Econocom - Jaarvergadering

MAANDAG 3 APRIL 2023
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursupdate: Brussel probeert verliezen te beperken

(ABM FN) De Brusselse beurs kleurt vrijdagmiddag overwegend rood, waarbij de Bel20 het verlies probeert te beperken. De sterindex daalt 0,8 procent, waarmee het verlies een stuk kleiner is dan eerder op de dag.

De bezorgdheid over de banksector neemt flink toe, met name over Deutsche Bank, dat in Frankfurt met 11 procent keldert. KBC verliest 'slechts' 1 procent.

Onderaan verliezen Aperam en Sofina respectievelijk 3 en 3,5 procent.

 Argenx en Proximus boeken als enige winst, met koersstijgingen van 0,4 en 1,2 procent.

Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Euronav na de bijzondere algemene vergadering van gisteren. Het wegvallen van de onzekerheid kan de korting volgens de analisten doen afnemen, maar dat belet niet dat de koers van Euronav toch 4,4 procent lager staat.

Alleen IBA doet het slechter, met een daling van 5 procent.

In de nasleep van de cijfers gisteren moet Tessenderlo nog eens 3,1 procent prijsgeven.

Econocom wint 1,2 procent.

Bij de small caps wordt WEB voor uitstekende jaarcijfers en een dividendverhoging beloond. Het aandeel wint meer dan 7 procent.

Onward Medical daarentegen daalt met 4 procent.

Nyxoah daalt 1,7 procent, nadat het ruim 13 miljoen euro ophaalde. Celyad moet juist op zoek naar nieuwe financiering en presenteerde een nieuwe CEO. Het aandeel wint 3 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News Redactie

Berlijn niet bezorgd over Deutsche Bank - media

(ABM FN-Dow Jones) Duitsland is niet bezorgd over de situatie bij Deutsche Bank. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van uitspraken van bondskanselier Olaf Scholz in Brussel, waar hij een ontmoeting had met Europese leiders en ECB-voorzitter Christine Lagarde.

"Deutsche Bank heeft het bedrijfsmodel fundamenteel gemoderniseerd en gereorganiseerd en is een zeer winstgevende bank," zei Scholz op een persconferentie in Brussel toen hem werd gevraagd naar Deutsche Bank.

"We hoeven ons nergens zorgen over te maken", voegde hij eraan toe.

Aandelen van Deutsche Bank noteren vrijdagmiddag zo'n 10 procent lager in Frankfurt. Beleggers maken zich zorgen over de stijgende credit default swaps van de bank. Eerder stegen de CDS van het noodlijdende Credit Suisse, de Zwitserse bank die afgelopen weekend gered moest worden door sectorgenoot UBS en de autoriteiten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Belgische ondernemersvertrouwen trekt verder aan

(ABM FN) Het Belgische ondernemersvertrouwen is in maart verder aangetrokken. Dit bleek vrijdag uit cijfers van Nationale Bank.

"Het herstel van de conjunctuurbarometer, in december vorig jaar ingezet, verstevigde aanzienlijk in maart."

Noteerde de vertrouwensindex in februari nog op 12,8 negatief, in maart was dit nog 7,6 negatief, ofwel een verbetering met 5,2 punten.

Het ondernemingsklimaat verbeterde volgens Nationale Bank fors in de dienstverlening aan bedrijven en, in mindere mate, in de verwerkende nijverheid en de handel. In de bouwnijverheid blijft de economische situatie volgens de centrale bank zich eerder licht positief ontwikkelen. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Groeitempo Amerikaanse economie goed omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse economie is in maart flink harder gegroeid. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van S&P Global.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in maart uit op 53,8 tegen 50,6 in februari. Dat is de hoogste stand in 11 maanden.

In de prognose vooraf werd door economen rekening gehouden met een index van 50,3.

De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie bleek vrijdag in de voorlopige meting te zijn gestegen van 47,3 in februari naar 49,3 in maart, het hoogste niveau in vijf maanden.

Deze verwachting lag op 47,0.

De samengestelde index steeg zo van 50,1 naar 53,3, de hoogste stand in 11 maanden.

Econoom Chris Williamson van S&P sprak van een "bemoedigende opleving". Het beeld wordt steeds positiever, aldus de econoom, maar wordt toch vooral gedragen door de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: koersval Deutsche onderstreept aanhoudende zorgen over bankensysteem

(ABM FN-Dow Jones) Aandelen van Deutsche Bank staan vrijdag flink onder druk en ook bankaandelen elders worden meegezogen in de aanhoudende zorgen over het mondiale bankensysteem.

"Deze week hadden de Europese bankaandelen een beetje respijt dankzij de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS, maar dat respijt is snel verdampt nu het vooruitzicht van een nieuwe crisis ontstaat", meent Naeem Aslam, chief investment officer van Zaye Capital Markets.

"Deutsche Bank staat nu onder druk en beleggers herpositioneren zich", ziet Jon Jonsson van Neuberger Berman. "Ik denk niet dat er onmiddellijke zorgen zijn over Deutsche Bank, maar het kan vandaag de dag snel gaan. Het is zeker een bank die al lange tijd worstelt met de winstgevendheid," aldus de vermogensbeheerder.

De spread op vijfjarige credit default swaps (CDS) van de Duitse bank steeg donderdag naar 175, het hoogste niveau sinds 2018 en de eendaagse stijging was de grootste in zijn geschiedenis, volgens persbureau Reuters. Ook de waarde van de AT1 obligaties van Deutsche Bank is aanzienlijk afgenomen.

Hoe hoger de CDS noteren, hoe groter de kans op een default, aldus marktkenners, die benadrukken dat die van Deutsche Bank nog niet in de buurt komen van die van het noodlijdende Credit Suisse, dat afgelopen weekend werd gered door sectorgenoot UBS en de Zwitserse autoriteiten.

Volgens Aslam is er niet één specifieke gebeurtenis of ontwikkeling die kan worden aangewezen als de oorzaak van de aanzienlijke verschuivingen in de CDS van Deutsche Bank.

De marktkenner van Zaye Capital Markets wijst erop dat het huidige niveau van credit default swaps voor Europese banken net iets lager liggen dan tijdens het hoogtepunt van de Europese financiële crisis in 2013.

Het huidige niveau ligt wel boven het niveau dat de CDS bereikten tijdens de financiële crisis van 2008, volgens Aslam.

Als dit niet normaliseert, "is het zeer waarschijnlijk dat de aandelenmarkt hier nog dagen last van heeft."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen

Wall Street richting rode opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 0,8 procent in het rood.

Donderdag sloten de indexen op Wall Street in het groen, hoewel een deel van de winsten tegen het einde van de handelsdag wel verloren ging. Beleggers blijven bezorgd over de kwetsbare bankensector, ondanks garanties van de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen, dat zij verder kan ingrijpen om het financiële systeem te stabiliseren wanneer dit nodig is.

De koersen van de regionale banken First Republic en PacWest Bancorp gingen donderdag aanvankelijk omhoog, maar sloten toch lager. Vrijdag verliezen deze aandelen opnieuw terrein.

De Amerikaanse notering van Deutsche Bank levert vrijdag 10 procent in tijdens de voorbeurshandel in New York. In Frankfurt verliest het aandeel zelfs 14 procent. De spread op vijfjarige credit default swaps van de Duitse bank steeg donderdag naar het hoogste niveau in zijn geschiedenis. Hoe hoger de CDS noteren, hoe groter de kans op een default, aldus marktkenners, die benadrukken dat die van Deutsche Bank nog niet in de buurt komen van die van het noodlijdende Credit Suisse, dat afgelopen weekend werd gered door sectorgenoot UBS en de Zwitserse autoriteiten.

Ondanks snelle maatregelen van toezichthouders en beleidsmakers neemt het risico toe dat de stress in het bankwezen overslaat naar andere sectoren en de Amerikaanse economie, waardoor "grotere financiële en economische schade wordt aangericht dan verwacht", waarschuwde Moody's donderdag in een rapport.

Goldman Sachs verwacht dat de huidige stress in de bankensector druk zal zetten op de economische activiteit in de VS en de eurozone.

Een aantal kleine en middelgrote banken in de VS zullen waarschijnlijk nog met problemen worden geconfronteerd, wat zal leiden tot een aanscherping van de kredietvoorwaarden, die naar verwachting 0,3 tot 0,5 procentpunt van de economische groei zullen afsnoepen, voorspelt Goldman Sachs.

In de eurozone lijkt de banksector veerkrachtig, maar de kredietvoorwaarden zullen naar verwachting ook worden aangescherpt, waardoor de groei met 0,3 tot 0,4 procentpunt zal dalen.

"De bankenstress is een tegenwind voor de recente groei", aldus Goldman Sachs. Bij meer bankfaillissementen of aanhoudende uitstroom van deposito's neemt het risico voor de economie toe.

Op macro-economisch vlak is er vrijdag in de VS aandacht voor de samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector in maart.

De Amerikaanse orders voor duurzame goederen zijn in februari met 1,0 procent gedaald, waar een beperkte afname met 0,3 procent werd voorzien.

De euro/dollar noteert vrijdagmiddag op 1,0746. WTI-olie is 3,5 procent goedkoper per vat dan donderdag.

Bedrijfsnieuws

First Republic, dat donderdag zo'n 6 procent daalde, lijkt vrijdag 5 procent lager te gaan openen. Grootbanken als Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Bank of America noteren voorbeurs 1,5 tot 2,5 procent in het rood.

Block, dat donderdag al stevig onder druk stond na een rapport van shorter Hindenburg, levert vrijdag in de voorbeurshandel 2 procent in.

Slotstanden

De S&P 500 won donderdag op het slot 0,3 procent op 3.948,72 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 32.105,25 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 11.787,40 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Marleen Groen
Lees meer...
Markten
My following
Markten
BEL20