NFT’s of nifties: de nieuwe hype in cryptoland

Van Kylian Mbappé tot Post Malone, almaar meer supersterren verbinden hun naam aan een NFT. Zulke digitale tokens zijn de nieuwe hebbedingetjes in de cryptogemeenschap. Ook de kunstwereld ziet er brood in. Welkom in de wondere wereld van de ‘nifties’.

Waarvoor staat NFT?

NFT staat voor ‘non-fungible token’. Met ‘non-fungible’ wordt bedoeld dat het cryptografische bestand uniek en dus ‘niet vervangbaar’ is. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bitcoin, die perfect inwisselbaar is voor een andere bitcoin.

Wat is de bedoeling?

Wie een NFT verwerft, krijgt een uniek digitaal eigendom in handen. Dat eigendomscontract wordt geregistreerd op een blockchain, samen met andere belangrijke gegevens. Alles draait rond digitale schaarste. Een NFT is uniek en niet kopieerbaar, waardoor er een markt voor verzamelaars kan ontstaan. Een NFT is ook niet deelbaar. Je kan dus geen halve NFT in portefeuille hebben, zoals je wel een halve bitcoin kan bezitten.

Een voorbeeld uit de gameswereld: Minecraft

Een van de voorlopers van enkele jaren terug is CryptoKitties. In die game kunnen de spelers digitale katjes kopen en verzamelen. Het blockchain-netwerk Ethereum houdt precies bij wie welke token precies bezit. NFT’s maken dit jaar ongetwijfeld verder opgang in de gameswereld. Er komen een heleboel nieuwe toepassingen aan. Het populaire spel Minecraft organiseert momenteel een proefproject met Microsoft waarbij NFT’s gebruikt worden als een soort digitaal diploma. Wie succesvol Microsofts educatieve spelletje Azure Space Mystery afwerkt, krijgt een digitale badge die toegang geeft tot een vervolg in Minecraft. Het verworven token kan ook als toegangsticket dienen tot bepaalde chatfora.

Kunstwereld springt op de kar

Het veilinghuis Christie’s lanceerde zopas het biedproces op een NFT van de digitale kunstenaar Beeple. Hij maakte gedurende 13 jaar elke dag een grafisch kunstwerk, goed voor 5.000 beelden, en compileert dat alles nu in een puur digitaal kunstwerk dat in een NFT-bestand gestopt wordt.

Wie het cryptografische token verwerft, krijgt uiteraard het bestand van het kunstwerk, maar ook een handtekening van de artiest en allerhande details over de creatie en een digitaal logboek dat als referentie kan dienen bij een doorverkoop. ‘Deze details worden permanent aan het kunstwerk gehecht, waardoor een waardegarantie verschaft wordt’, zegt Christie’s. De startprijs was 100 dollar, maar al snel schoten de biedingen als een raket de hoogte in tot 1 miljoen dollar in minder dan tien minuten.

Van NBA tot PSG: digitale verzamelkaarten in opmars

De sportwereld ziet in NFT’s een digitale variant voor traditionele verzamelkaarten zoals die van Panini. Zo heeft de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA videofragmentjes van belangrijke wedstrijdmomenten herverpakt in digitale tokens, die NBA-fans dan kunnen kopen en verzamelen. Elke ‘Top Shot’ is als NFT genummerd en uniek. NBA Top Shot is een grote hit, met recentelijk een handelsvolume van 32 miljoen dollar in een dag.

De voetbalwereld kan niet achterblijven. Het fantasy football game Sorare tekende vorig najaar een licentie-overeenkomst met Paris Saint-Germain, waardoor Sorare verhandelbare digitale verzamelkaarten van sterren als Neymar en Kylian Mbappé (foto) kan aanbieden. Dat is nog maar het begin. Sorare kondigde zonet aan 50 miljoen dollar aan vers kapitaal opgehaald te hebben bij professionele investeerders en bekende voetbalnamen als Antoine Griezmann en Rio Ferdinand.

Koop een date met Post Malone

Het cryptoplatform Fyooz bedacht nog een andere toepassing, de ‘experience NFT’. De koper van zo’n token verwerft het recht op een ontmoeting met een celebrity. Zo gaat Fyooz een token op de markt brengen dat als ticket dient tot een spelletje Beer Pong met megaster Post Malone.

https://twitter.com/fyoozapp/status/1359854251053363200

Meer