Waarom heeft Elon Musk de Twitter-profielen van journalisten geschorst?

Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat Elon Musk, de CEO van onder meer Twitter en Tesla, voor controverse zorgt. Nu heeft de miljardair de profielen van enkele journalisten op zijn socialemediaplatform geschorst.

In het nieuws: Musk heeft de Twitter-accounts van 24 journalisten geschorst.

  • Ryan Mac van de New York Times, Drew Harwell van de Washington Post, Donie O’Sullivan van CNN, en andere journalisten die Twitter op de voet volgen, hebben volgens Musk enkele regels van het platform overtreden. Daarom heeft hij beslist om hun profielen te schorsen.
  • Hij had het daarbij specifiek over journalisten die geschreven hebben over een Twitter-profiel (Elon Jet) die de locaties van Musks privéjet op de voet volgt. “Mij de hele dag bekritiseren is prima, maar mijn real-time locatie uitlekken en mijn familie in gevaar brengen is dat niet”, schreef hij op Twitter.
  • De 19-jarige student Jack Sweeney zit achter het Elon Jet-profiel dat door zo’n 500.000 mensen word gevolgd. Hij gebruikt openbare gegevens om automatisch aan te geven wanneer en waar de privéjets van de Tesla-baas opstegen en landden.
  • Het account is inmiddels geschorst: “Iemands locatie in real time posten is in strijd met de doxing-regel, maar offline posten mag wel,” twitterde Musk eerder deze week. Iemand “doxxen” betekent persoonlijke informatie over die persoon openbaar maken.
  • Elon Musk verklaarde woensdag dat een auto met zijn kind erin was gevolgd door een “gekke stalker”, blijkbaar vanwege zijn buitensporige vliegreizen. Dat was de druppel te veel voor de miljardair, die besloot de student aan te klagen.
  • Hij ging daarna dus nog een stapje verder en schorste de profielen van journalisten die volgens hem ook persoonlijke info over hem en zijn gezin hebben gedeeld.
  • In zijn geheel eigen stijl lanceerde Musk nu een poll op Twitter met de vraag of hij de geschorste profielen van de journalisten opnieuw moet activeren.

Elke dag controverse: Elon Musk maakt steeds meer vijanden.

  • Verrassender is de schorsing van het officiële account van Mastodon, een Twitter-concurrent.
  • Dat terwijl de miljardair de profielen van Kanye West en Donald Trump opnieuw heeft geactiveerd. De heractivering van het profiel van “Ye” was wel van korte duur. Musk schorste het account opnieuw na antisemitische uitspraken van de man.
  • Een massale ontslagronde bij Twitter, onbetaalde huur, een oorlog tegen Apple… er gaat geen dag voorbij zonder controverse. Musk is van plan Twitter op zijn manier te revolutioneren, zelfs als dat betekent dat hij steeds meer vijanden maakt.

(ns/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20