Tiener achter Twitterprofiel die Elon Musks privéjet volgt, richt nu ook zijn pijlen op Vladimir Poetin en de Russische oligarchen

Jack Sweeney, de tiener achter het Twitterprofiel die de bewegingen van de privéjet van Tesla-baas Elon Musk in kaart brengt, heeft nieuwe doelwitten gevonden: de Russische dictator Vladimir Poetin en de Russische oligarchen. Hij heeft twee Twitterprofielen gecreëerd waarop je de route van hun privéjets kan volgen.

Sweeney is de persoon die schuilgaat achter het Twitterprofiel ElonJet. Dat profiel brengt de volgers telkens op de hoogte wanneer Musk vliegt met zijn privéjet. Eerder dit jaar had de miljardair de tiener 5.000 dollar geboden om het profiel te verwijderen, maar Sweeney is niet op dat bod ingegaan. Tot op vandaag is het profiel actief. De 19-jarige twitteraar wil het profiel pas verwijderen wanneer hij een Tesla Model 3 krijgt van Musk.

Twee nieuwe profielen

Intussen heeft hij ook zijn pijlen gericht op Poetin en de Russische oligarchen. Daarvoor heeft hij twee nieuwe Twitterprofielen gelanceerd: RUOligarchJets en PutinJet. De twee profielen hebben samen bijna 400.000 volgers en geven zo goed als live updates van de bewegingen van de privéjets, samen met foto’s van kaarten waarop ze te zien zijn. “Zelfs voor de start van de oorlog in Oekraïne vroegen mensen mij of ik het vliegtraject van Poetin wou volgen”, zegt hij in een reactie aan Wall Street Journal.

Via het profiel PutinJet volgt hij de route van jets waarop Poetin mogelijk aanwezig is. Via RUOligarchJets brengt hij dan weer het vliegtraject van onder meer Roman Abramovitsj, Leonid Michelson en Alisher Oesmanov in kaart. Sinds dinsdag volgt Sweeny de vliegroute van zo’n 40 jets en helikopters die gelinkt zijn aan Russische oligarchen.

Gigantische jets

Sweeney heeft intussen andere luchtvaartfanaten in verschillende landen uitgenodigd om hem te helpen bij het traceren van vluchtgegevens met behulp van de geregistreerde staartnummers die hij op zijn RUOligarchJets-account heeft geplaatst.

In een interview met het Amerikaanse persagentschap Bloomberg uit Sweeney zijn verbazing over hoe groot de jets van de Russische oligarchen zijn. “De rijksten van het land reizen met vliegtuigen die de grootte hebben van een Airbus A319 of een Boeing 737”, aldus de tiener.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20