Heeft Abramovitsj voetbalclub Chelsea te koop gezet voor 2 miljard pond?

De Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss zegt in een interview dat hij en drie andere investeerders aangezocht zijn om de Londense voetbalclub Chelsea over te kopen van Roman Abramovitsj.

“Abramovitsj probeert al zijn villa’s in Engeland te verkopen, hij wil ook snel van Chelsea af”, zegt Wyss aan Blick. De Zwitser zegt open te staan om in een consortium met zes à zeven partijen de topclub over te nemen.

2 miljard pond

De vraagprijs zou 2 miljard pond zijn, maar dat vindt de 86-jarige Wyss te veel. Hij gaat daarom een vijftal dagen wachten, in de hoop dat huidig eigenaar Abramovitsj zijn prijs verlaagt. Wyss: “Ik kan me goed voorstellen dat ik met partners aan Chelsea begin. Maar ik moet eerst de voorwaarden grondig onderzoeken.”

Het ophefmakende interview voedt de geruchten dat Abramovitsj (55) mogelijk door de Britse regering verplicht zal worden om de voetbalclub te verkopen, in het kader van de Britse sancties tegen oligarchen uit de omgeving van de Russische president Poetin.

Abramovitsj, die rijk werd door staatsbedrijven voor een prikje te kopen na de val van de Sovjet-Unie, was ooit gouverneur van de regio Chukotka onder Poetin, maar de Chelsea-eigenaar probeerde zich de voorbije jaren te distantiëren van het Kremlin. Zo reageerde hij vorig jaar met een rechtszaak op een boek dat beweerde dat Poetin hem zou hebben opgedragen Chelsea te kopen als onderdeel van een plan om het Westen te beïnvloeden. 

Zijn dochter Sofia kwam vorige week in het nieuws omdat ze op Instagram een post deelde die zei dat niet Rusland, maar alleen Poetin de oorlog in Oekraïne wil.

Verwarrende boodschap

Abramovitsj zei vorige vrijdag in een statement dat hij “het rentmeesterschap (stewardship) en de zorg over Chelsea FC” overdroeg aan de vertegenwoordigers van de liefdadigheidsstichting Chelsea Foundation. “Ik geloof dat zij op dit moment in de beste positie verkeren om de belangen van de Club, de spelers, het personeel en de fans te behartigen.”

Het statement suggereert dat de Rus een stap opzij zet, maar sommige waarnemers denken dat hij als eigenaar alle belangrijke (financiële) beslissingen zal blijven nemen en dat de constructie mogelijk dient om sancties te omzeilen. De formulering leidde in elk geval tot verwarring en sommige leiders van de Chelsea Foundation zouden zich ook ongemakkelijk voelen bij de rol die hen plots opgedrongen wordt.

Abramovitsj werd begin deze week ook verrassend genoemd als een tussenpersoon of bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland, op vraag van de Oekraïense autoriteiten.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20