Oekraïnecrisis treft Roman Abramovitsj: hij draagt onder druk Chelsea over aan liefdadigheidsinstelling van de club

Roman Abramovitsj, de omstreden eigenaar van Chelsea, heeft de voetbalclub overgedragen aan de beheerders van de Chelsea Foundation. Dat meldt het persagentschap AFP.

In een verklaring die even voor 19.00 uur op de website van Chelsea FC werd geplaatst, zei Abramovitsj dat hij gedurende de twintig jaar waarin hij eigenaar van de voetbalploeg is geweest, hij zichzelf altijd als de hoeder van de club heeft gezien. “Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat we altijd zo succesvol mogelijk zouden blijven. Daarenboven hebben we een positieve rol in de gemeenschap gespeeld”, klinkt het.

Abramovitsj onder vuur

“Ik heb altijd beslissingen genomen met het belang van de club voor ogen. Ik blijf me inzetten voor deze waarden. Daarom geef ik vandaag de beheerders van Chelsea’s liefdadigheidsstichting het rentmeesterschap en de zorg over Chelsea FC”, vervolgt hij. “Ik ben van mening dat zij momenteel in de beste positie verkeren om de belangen van de club, de spelers, het personeel en de fans te behartigen.”

De positie van Abramovitsj kwam onder vuur te liggen na de aanval van Rusland op Oekraïne. De miljardair werd genoemd in documenten die gisteren zijn uitgelekt naar een parlementslid en die hem in verband brengen met het regime van de Russische president Vladimir Poetin en “corrupte activiteiten en praktijken.”

De Britse media schreven vrijdag al dat Abramovitsj niet meer welkom zou zijn in het Verenigd Koninkrijk. Britse politici riepen zelfs op om Chelsea af te pakken van de Russische oligarch.

1,8 miljard euro

Gisteravond werd overigens beweerd dat pogingen om hem sancties op te leggen desastreus voor de club zouden kunnen zijn. We mogen namelijk niet vergeten dat Chelsea nog zo’n 1,8 miljard euro verschuldigd is aan Abramovitsj. Indien de oligarch dat geld zou terugeisen, kan dat volgens The Times resulteren in het faillissement van de club.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20