Roman Abramovitsj voortaan burger van de Europese Unie dankzij Portugees staatsburgerschap

De Russische oligarch Roman Abramovitsj is officieel een burger van de Europese Unie geworden. Dat is bevestigd door een woordvoerder van de Russische miljardair. De woordvoerder wees er daarbij op dat Abramovitsj, eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea FC, eerder dit jaar het Portugese staatsburgerschap heeft verworven.

De oligarch bleek voor een Portugese naturalisatie in aanmerking te komen volgens een procedure die voor de afstammelingen van sefardische joden werd vastgelegd.

Spanningen

Roman Abramovitsj probeerde eerder een visum voor het Verenigd Koninkrijk te bemachtigen. Door de oplopende diplomatieke spanningen tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk zette hij die pogingen drie jaar gelegen echter stop.

Er waren tussen beide landen immers wrijvingen gerezen nadat Sergej Skripal, een voormalig officier van de Russische inlichtingendienst, in de Engelse stad Salisbury – samen met zijn dochter Julia – met het zenuwgas novitsjok werd vergiftigd.

Door de oplopende spanningen werd het voor rijke en machtige Russen moeilijker om een visum voor het Verenigd Koninkrijk te verkrijgen.

Die problemen hadden Abramovitsj ook aangezet zijn plannen voor de bouw van een nieuw voetbalstadion voor Chelsea, dat ongeveer 500 miljoen pond zou kosten, op te bergen. Hierdoor zou ook de lokale gemeenschap 20 miljoen pond aan voordelen aan zich voorbij zien gaan.

Drie jaar geleden slaagde Abramovitsj er wel in om een Israëlisch paspoort te verkrijgen. Daardoor kon hij zijn familie in het Verenigd Koninkrijk bezoeken zonder een visum nodig te hebben.

In Portugal kon Abramovitsj vervolgens beroep doen op een nationale wetgeving die een naturalisatie aanbood aan de afstammelingen van sefardische joden die tijdens de Inquisitie gedwongen waren het Iberische schiereiland te verlaten.

Gouden paspoort

Portugal voerde de bijzondere naturalisatiewet zes jaar geleden in. Sindsdien hebben duizenden Israëlische joden het Portugese staatsburgerschap ontvangen. Bij een aanvraag zou door experts wel naar banden met de sefardische cultuur worden gepeild.

Abramovitsj zou geld hebben geschonken aan projecten die de nalatenschap van de Portugese sefardische joden in Hamburg zouden hebben ondersteund.

Russische oligarchen, waarvan sommige van corruptie worden beticht, maken al geruime tijd van zogenaamde gouden paspoorten gebruik om het staatsburgerschap van een lidstaat van de Europese Unie te bemachtigen.

Eerder al is gebleken dat onder meer Cyprus meer dan 4 miljard euro had verzameld met de verkoop van het staatsburgerschap aan superrijken, die in ruil voor een investering in het land het recht kregen om in Europa te leven en te werken. Op die manier zou Cyprus meer dan vierhonderd gouden paspoorten per jaar hebben afgeleverd.

Abramovitsj maakte zijn fortuin, dat wordt geraamd op meer dan 10 miljard pond, in de Russische petroleumindustrie. Achttien jaar geleden nam hij Chelsea FC over. Indien hij in het Verenigd Koninkrijk wil werken en wonen, moet de Russische oligarch nog wel aan Britse immigratievereisten, ingevoerd na de brexit, voldoen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20