Duitsland neemt jacht ter waarde van 700 miljoen dollar van Russische oligarch in beslag

Twee dagen nadat de Europese Unie sancties heeft aangekondigd tegen de Russische oligarch Alisjer Oesmanov heeft Duitsland zijn jacht ter waarde van 700 miljoen dollar in beslag genomen.

Het Westen is volop begonnen met het opleggen van sancties tegen Russische oligarchen. Daarom hebben verschillende miljardairs met banden met het Kremlin eerder deze week beslist om hun jachten te verhuizen naar de Malediven. De republiek bevindt zich immers buiten de invloedsfeer van het Westen.

Dilbar in beslag genomen

Dat neemt niet weg dat de Europese Unie er alsnog is in geslaagd om een superjacht van een Russische oligarch in beslag te nemen. De Amerikaanse nieuwssite Forbes meldt dat Duitsland Dilbar, een jacht van Oesmanov, in beslag heeft genomen. De miljardair staat op de lijst die de EU maandag bekendmaakte, met daarop oligarchen die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin.

De boot lag nog in een dok van het bedrijf Blohm+Voss voor herstelwerken. Verschillende bronnen hebben aan Forbes bevestigd dat er niemand van het bedrijf woensdag is komen opdagen om verder te werken aan de boot.

Blohm+Voss werkte eerder ook al aan Graceful, de jacht van Poetin. Hij had het vaartuig al voor de oorlog met Oekraïne weggehaald uit de Hamburgse haven uit angst voor sancties.

Oesmanov heeft de boot in 2016 gekocht voor 600 miljoen dollar. Vandaag zou die zo’n 700 miljoen dollar waard zijn. Volgens Lürssen, de Duitse maatschappij die de boot heeft gemaakt, was het één van de meest complexe projecten ooit. Met 15.917 ton is Dilbar ’s werelds grootste motorjacht. De bemanning van de boot bestaat uit maar liefst 96 mensen. Het vaartuig heeft het grootste zwembad ooit geïnstalleerd op een jacht, evenals twee helikopterplatforms, een sauna, een schoonheidssalon, en een fitnessruimte. Er zijn ook 12 suites aanwezig voor in totaal 24 mensen.

Connectie met Engelse voetbalclubs

Het fortuin van Oesmanov wordt geschat op 14,1 miljard dollar, volgens de Forbes Billionaire Index. Hij heeft onder meer een belang in de ijzererts- en staalgigant Metalloinvest en het elektronicabedrijf Xiaomi.

Oesmanov is overigens geen onbekende in de Engelse voetbalwereld. Hij had tot 2018 een belang van 30 procent in de Engelse voetbalclub Chelsea. Hij heeft toen zijn aandelen verkocht voor bijna 700 miljoen dollar. Hij had tot deze week ook banden met Everton FC via onder meer sponsordeals. Maar de club heeft de samenwerking stopgezet.

De Verenigde Staten lieten zondag weten dat ze een taskforce gaan oprichten die eigendommen van Russische oligarchen die gesanctioneerd zijn, zullen opsporen en in beslag zullen nemen. 

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20