Amerikaanse taskforce moet op Russische vermogens jagen

Amerikaans president Joe Biden heeft een taskforce opgericht die de vermogens van Russische oligarchen moet opsporen. De taskforce – die de naam KleptoCapture kreeg – moet zo garanderen dat de Russische elites de westerse sancties niet ontlopen.

“Het is niet de beste tijd om een Russische oligarch te zijn”, kopt CNN op woensdag. De westerse bondgenoten hebben het inderdaad sterk gemunt op de Russische elite. De oligarchen houden er vaak nauwe banden op na met de Russische dictator Vladimir Poetin, daarom moeten ook zij de pijn voelen van de sancties, zo luidt het in het Witte Huis. “We gaan achter jullie aan en zullen al jullie valselijk verworven eigendommen afnemen. Jullie hebben er geen idee van wat jullie te wachten staat”, dreigde Biden in zijn State of the Union dinsdag.

Jagen op Russische vermogens

Maar de recente geschiedenis leert ons dat vermogens achterhalen van de allerrijksten niet de makkelijkste zaak is. De activa van de miljardairs zitten vaak verborgen achter een reeks fiscale achterpoortjes, zijn verspreid over de hele wereld of bevinden zich buiten bereik van de westerse autoriteiten. Daarom richt Biden een taskforce op die de vermogens van die Russische oligarchen strikt in de gaten moet houden.

De klinkende naam KleptoCapture zegt genoeg: de VS en zijn bondgenoten willen Russische “kleptocraten” bij de nek nemen. De taskforce zal samengesteld zijn uit agenten van verschillende overheidsagentschappen zoals de FBI, de Amerikaanse belastingdienst, de Amerikaanse federale politie en het Department of Homeland Security. Zij moeten “de misdaden van Russische functionarissen, Kremlin-getrouwe elites en iedereen die zijn illegale praktijken probeert te verhullen” opsporen.

Cryptomunten

De taskforce zal een reeks van middelen toepassen, waaronder de tracking van cryptomunten, om elke beweging van de Russische vermogens strikt in de gaten te houden.

“Het ministerie van Justitie zal al zijn middelen inzetten om de vermogens in beslag te nemen van alle individuen of entiteiten die de sancties proberen te ontlopen”, zei de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland woensdag. “We zullen alles op alles zetten in onze inspanningen om iedereen wiens criminele activiteiten de Russische overheid in staat stelt deze onrechtvaardige oorlog verder te voeren te onderzoeken, arresteren en vervolgen.”

De internationale sancties missen hun doel alleszins niet. De Russische markten kleuren donkerrood en de waarde van de roebel is compleet in elkaar gezakt. Oligarch Roman Abramovitsj bevestigde woensdagavond dat hij voetbalclub Chelsea wil verkopen.

Ondanks alles lijkt Poetin er niet aan te denken zijn invasie een halt toe te roepen. Daarnaast heeft Rusland een bondgenoot in de economische reus China. De twee naties werken bijvoorbeeld aan een alternatief voor het SWIFT-systeem. Zo kunnen de Russen voortaan op een alternatief financieel systeem verder bouwen, naast dat van het Westen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20