Russische oligarchen verplaatsen hun superjachten tot buiten westerse invloedssfeer

Verscheidene Russische miljardairs die het doelwit zijn van de sancties tegen de getrouwen van president Vladimir Poetin hebben hun megajacht in beweging gezet naar onder meer de Malediven.

Dat meldt de zakenzender CNBC op basis van gegevens van scheepvaartzoekmachine Marine Traffic. Megajachten als de Galactica Super Nova van Vagit Alekperov (Lukoil) en de Clio van Oleg Deripaska (Rusal) zijn in beweging gekomen.

Zowel de EU als de Verenigde Staten hebben aangekondigd een onderzoek in te zetten om de bezittingen, waaronder vastgoed en jachten, van sommige Russische oligarchen in kaart te brengen en daarna mogelijk te bevriezen. Zo is Frankrijk een lijst aan het opstellen van onder meer hun luxewagens en jachten.

Malediven

Volgens CNBC zijn minstens vier megajachten de voorbije twee weken in beweging gekomen. Drie ervan trokken naar de Malediven, een toeristische bestemming die erg in trek is bij rijke Russen. En niet onbelangrijk: de Malediven hebben geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten.

Het jacht van miljardair Oleg Deripaska, bekend als Clio, heeft Sri Lanka bijna twee weken geleden verlaten en zal naar verwachting binnenkort in de Malediven aankomen. De miljardair riep zondag via Twitter op tot vrede.

Lukoil

Vagit Alekperov, de voorzitter-CEO van de Russische oliegroep Lukoil, zeilt met zijn jacht vanuit het Spaanse Barcelona naar Montenegro, zo blijkt nog uit de trackers van Marine Traffic. Montenegro heeft historische banden met Rusland, maar is wel lid van de NAVO.

Afgelopen weekend raakte nog bekend dat op het Spaanse eiland Mallorca een Oekraïense matroos het superjacht Lady Anastasia van de Russische oligarch Alexander Mikheev tot zinken probeerde te brengen.

Poetin zelf haalde zijn luxejacht Graceful al op 7 februari weg uit de Duitse havenstad Hamburg. Het hackerscollectie Anonymous zou de boot hebben omgedoopt tot “FCKPTN”, meldde een journalist van Bloomberg.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20