In één dag verloren de 22 rijkste Russen 39 miljard dollar

Donderdag bij zonsopgang gaf Vladimir Poetin het bevel aan de Russische troepen om te beginnen met de invasie van Oekraïne. Als direct gevolg daarvan werden de markten over de hele wereld gedestabiliseerd, en vooral die in Rusland. Toen de Russische aandelenkoersen en de roebel daalden, zagen de Russische miljardairs hun rijkdom wegsmelten.

Alleen al op donderdag verloor de MOEX, de benchmark-index van Moskou, 33 procent. De financiële zwaargewichten van Rusland hebben allemaal een val gemaakt. Hun bazen hebben hun fortuin zien krimpen. Volgens de berekeningen van Bloomberg zagen de 22 rijkste mensen van Rusland hun nettowaarde in minder dan 24 uur met 39 miljard dollar dalen. Dat is meer dan ze hadden verloren sinds het begin van het jaar.

Rijkste man van Rusland

De grootste verliezer is Vagit Alekperov. Als voormalig Sovjet-minister van Olie is hij nu bestuursvoorzitter van de oliemaatschappij Lukoil. Het bedrijf was al het doelwit van financiële en technologische sancties na de Russische overname van de Krim in 2014. Nu staat het opnieuw in het vizier van Washington, Brussel en Londen. Op donderdag daalde de koers van Lukoil met meer dan 30 procent. Als gevolg daarvan verloor Alekperov in één dag 6,2 miljard dollar. Zijn nettowaarde wordt nu door Bloomberg geschat op 13 miljard dollar.

De andere grote verliezers waren Alexej Mordasjov (-4,2 miljard dollar), Vladimir Lisin (-3,9 miljard dollar) en Leonid Mikhelson (-3,8 miljard dollar), respectievelijk hoofd van staalgiganten Severstal en Novolipetsk en gasproducent Novatek.

Vladimir Poetin, die als de rijkste man van Rusland wordt beschouwd (het fortuin van president Poetin is niet bekend), verloor 3 miljard dollar nadat de aandelenkoers van zijn bedrijf, Norilsk Nickel, dat actief is in de mijnbouw (voornamelijk nikkel en palladium), met 26 procent was gedaald. Het is nu 26,1 miljard dollar waard.

Ze durfden Poetin niets te vertellen

Uiteraard zijn deze cijfers niet exact, aangezien de rijkdom van deze miljardairs gekoppeld is aan een veelheid van sectoren. Maar ze geven wel een glimp van de impact van de Russische invasie in Oekraïne.

Poetin heeft donderdag de belangrijkste zakenlieden van het land ontvangen in het Kremlin. De meeste van de rijkste Russen waren aanwezig. “Wat er gebeurt is een noodzakelijke maatregel,” vertelde hij hen. “We hebben gewoon niet de kans gekregen om anders te doen.

De Russische president verzekerde ook dat hij nog steeds wil dat Rusland deel blijft nemen aan de wereldeconomie. “We zijn niet van plan om die te ondermijnen”, zei Poetin. Hij deed daarom een beroep op zijn “partners” om zijn land niet uit te sluiten van het mondiale economische systeem.

Volgens het Russische staatsagentschap TASS, en gerapporteerd door Forbes, durfde geen van de aanwezige miljardairs commentaar te geven op de situatie tijdens gesprekken met Poetin.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20