Russische aandelenmarkt zakt als pudding ineen

De beurs van Moskou, Moscow Exchange, krijgt enorme verliezen te verwerken. Op de middag bereikte de beurs een dieptepunt van 45 procent verlies.

Kort na de opening van de Moscow Exchange (MOEX) donderdagmorgen, werd de beurs gesloten. “De beurs van Moskou heeft de handel op al zijn markten tot nader order opgeschort”, was te lezen op de website van de beurs.

Om 10.00 uur lokale tijd werd de beurs heropend. De klap die daarna volgde was vernietigend. In een half uur tijd verloor de Moscow Exchange bijna 30 procent. Zo’n twee uur na opening bereikte de beurs een dieptepunt van -45 procent.

De crash komt nadat Rusland begon aan zijn militaire invasie van Oekraïne, waarmee het de facto de oorlog verklaarde. Beurzen over heel de wereld reageerden meteen fors op het gebeuren.

Bank van Rusland

De Centrale Bank van Rusland liet in een verklaring weten dat het “heeft besloten om interventies op de valutamarkt te starten”

“De Bank van Rusland zal ervoor zorgen dat de financiële stabiliteit en de bedrijfscontinuïteit van de financiële instellingen worden gehandhaafd door gebruik te maken van alle nodige instrumenten. We zullen operaties uitvoeren om de bankensector extra liquiditeit te verschaffen.”

Meer