Russische aandelenmarkt sluit na invasie van Oekraïne

De belangrijkste Russische aandelenmarkt, de Moscow Stock Exchange, is vandaag kort na opening terug gesloten voor handel. Aan de basis ligt de Russische invasie van Oekraïne eerder deze nacht, die de waarde van de Russische roebel en de aandelenmarkt al flink naar beneden duwde.

In de nacht van woensdag op donderdag lanceerde Rusland een volledige militaire invasie van Oekraïne. Tanks trokken de grens over en rukken op naar de belangrijkste steden, die tegelijkertijd werden gebombardeerd. In de havensteden Odessa en Marioepol zouden Russische troepen geland zijn, hoewel de invasie van Odessa momenteel wordt tegengesproken door het Oekraïens leger.

De invasie duwde de koers van de roebel meteen naar beneden: één Amerikaanse dollar was te verhandelen voor 84 roebel. Ook de internationale aandelenmarkten die deze ochtend al openden zagen de bui al hangen. De MOEX, de Moscow Exchange, donderde sinds maandag met 14,2 procent naar beneden, waarna werd besloten de aandelenmarkt vandaag dicht te houden. Daarnet werd wel aangekondigd dat de MOEX terug heropent om 10 uur Moskou-tijd.

Olie stijgt boven de 100 dollar per vat

Ondertussen steeg ook de prijs van Brent-olie fors: voor het eerst sinds 2014, de Russische annexatie van de Krim, tikte de internationale benchmark 100,7 dollar per vat aan. Ondertussen zakte de prijs weer tot net onder de 100 dollar. De prijs steeg de afgelopen dagen al, maar de VS doet er alles aan dit tegen te gaan.

Zo verkondigde de Amerikaanse regering dat de westerse sancties tegen Rusland de olie- en gasexport van het land niet zullen raken, en dat de exportinfrastructuur niet in de frontlinie ligt bij een conflict. Ook zou de VS zelf olie uit de noodvoorraden kunnen vrijgeven om de hiaten in de energievoorziening tijdelijk te kunnen dempen.

(jvdh)

Meer