Belgisch cryptoplatform Bit4you trekt naar de beurs

Het cryptoplatform Bit4you trekt naar de beurs via een omweg die doet denken aan de SPAC-techniek. Zijn moederbedrijf Chainius Solutions koopt de meerderheid van het beursgenoteerde vehikel Beluga.

Bit4you is sinds 2018 het eerste Belgische handelsplatform voor cryptomunten als Bitcoin. “Deze operatie geeft ons meer ruimte om in te spelen op de consolidatiebeweging die aan de gang is onder Europese cryptoplatformen”, zegt co-oprichter Sacha Vandamme aan De Tijd.

Chainius Solutions, het moederbedrijf boven Bit4you, koopt 64,73 procent van Beluga over van twee vennootschappen die verbonden zijn met huidig hoofdaandeelhouder Philippe Weill, tegen 3,40 euro per aandeel.

Omdat de drempel van 30 procent van het kapitaal ruimschoots is overschreden, is Chainius verplicht een overnamebod op de resterende aandelen uit te brengen tegen dezelfde prijs. Op het einde van de rit zal het investeringsbedrijf Beluga omgevormd zijn tot een beursvehikel dat Bit4you onderdak biedt.

Crowdfunding

Om Beluga volledig over te nemen, is wel ruim 4,6 miljoen euro nodig. Wie dat zal ophoesten, is nog niet duidelijk. “Chainius is van plan om de nodige fondsen op te halen door middel van een crowdfunding obligatie-uitgifte”, meldt Beluga.

De drie oprichters en belangrijkste aandeelhouders van Bit4you zijn bekende namen in het techwereldje: Marc Toledo (Toledo Telecom), Jose Zurstrassen (Skynet en Keytrade Bank) en Sacha Vandamme (SkyHark).

Het gaat niet om een vijandige overname, maar om een samenwerking. Philippe Weill en twee andere toplui van Beluga, Serge Stroinovsky en Bruno Lippens, blijven immers nog zeker drie jaar actief binnen het bedrijf, zo is afgesproken. Zij moeten helpen bij de expansieplannen van Bit4you.

De handel in het aandeel Beluga was al sinds eind mei door beurswaakhond FSMA opgeschort in afwachting van nieuws over de toekomst van het bedrijf.

(fjc)

Meer