6 stierse voorspellingen over Bitcoin voor 2022 van de Salvadoraanse president Nayib Bukele

Bukele deed op de eerste dag van 2022 een reeks enorm stierse voorspellingen over Bitcoin. Hoe realistisch zijn die?

De 40-jarige Nayib Bukele is volgens sommigen van zijn landgenoten een dictator, die van de democratie een grap maakte door cryptomunt Bitcoin vorig jaar een legaal betaalmiddel te maken in het Centraal-Amerikaanse land. Daar ligt Bukele alvast niet van wakker. In september riep hij zichzelf zelfs uit tot “coolste dictator van de wereld” om zijn critici te jennen.

Voor anderen, waaronder veel Bitcoin-beleggers, is hij dan weer een held die de onafhankelijkheid van El Salvador op de Amerikaanse dollar afbouwt door alles in te zetten op cryptomunt Bitcoin. Op zich is dat geen slecht idee. De oudste en meest waardevolle cryptomunt op de markt werkt via een blockchainsysteem dat nog nooit gekraakt werd, redelijk snelle internationale peer-to-peerbetalingen mogelijk maakt en al drie jaar op rij hogere rendementen noteert dan aandelen en goud.

De ongelooflijk stierse Bukele, die er werkelijk van overtuigd lijkt dat zijn land een cryptorevolutie zal ontketenen, deed op 1 januari enkele voorspellingen voor Bitcoin op Twitter.

1. Bitcoin zal dit jaar een recordprijs van 100.000 dollar bereiken

El Salvador kocht in totaal al 1.391 Bitcoins (57,5 miljoen euro) sinds de adoptie van de munt als legaal betaalmiddel in september. Dat was telkens tegen een prijs rond de 30.000 tot 60.000 dollar. Als Bitcoin werkelijk een all time high van 100.000 dollar kan bereiken dit jaar, zou dat ongelooflijke rendementen opleveren voor het Centraal-Amerikaanse land.

Bukele is overigens lang niet de enige die de koersevolutie van Bitcoin zo ziet verlopen. “De prijzen van crypto’s zitten momenteel misschien een beetje in het slop, maar dat is niet verwonderlijk, gezien de volatiliteit waarmee ze kunnen evolueren. Er is een kans dat Bitcoin in 2022 een prijs van 100.000 dollar zal overstijgen, waarmee het huidige record van 69.000 dollar wordt overtroffen. Stijgende inflatie, een groot bedrijf dat cryptomunten accepteert of een tweet van Elon Musk die zegt dat hij Bitcoin weer leuk vindt, kunnen allemaal helpen om de prijs naar historische hoogtes te stuwen”, schreef cryptojournalist Hannah Miller eind december in een nieuwsbrief van The Information.

2. Nog 2 andere landen zullen Bitcoin gebruiken als legaal betaalmiddel

Alex Hoeptner, de CEO van cryptobeurs Bitmex, voorspelde in oktober dat voor het einde van 2022 zeker vijf landen Bitcoin zullen gebruiken als legaal betaalmiddel. Volgens Hoeptner zullen dat allemaal ontwikkelingslanden zijn.

Over welke landen het precies gaat, geven zowel Hoeptner als Bukele niet mee. Wat we wel weten, is dat zowel Paraguay, Panama als Brazilië vorig jaar zeiden dat ze werken aan duidelijke spelregels voor het gebruik van Bitcoin.

3. Bitcoin zal een belangrijke electorale kwestie worden in de VS-verkiezingen dit jaar

Dit jaar vallen de midterm-verkiezingen in de VS. De Amerikanen brengen dan hun stem uit voor alle zetels van het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 zetels in de Senaat.

Er zijn heel wat leden van het congres, waaronder Pat Toomy, Rob Wyden, Cynthia Lummis en voormalig presidentskandidaat Ted Cruz, die van Bitcoin een steeds belangrijker politiek onderwerp maken. 

Vooral Cruz, die de verbannen Bitcoin-miners uit China met open armen ontving in Texas, is een groot voorstander van een duidelijke regulatie van de cryptomunt geworden.

4. De bouw van “Bitcoin City” zal beginnen

In november kondigde Bukele aan dat hij een heuse Bitcoin-stad wil bouwen in El Salvador. De bouw van die stad zal gefinancierd worden door Bitcoin-obligaties. 

Bukele vergeleek het plan van de stad met de vele Alexandrië’s die door Alexander de Grote werden gesticht. Bitcoin City zal een cirkelvormig stadsplan kennen en een eigen vliegveld en winkelcentrum hebben. Bonus: het centrale plein van de stad zal vanuit de lucht een Bitcoinsymbool weergeven.

5. “Vulkaanobligaties” zullen vol zitten met beleggers

De eerder vermelde Bitcoin-obligatie zal zo’n 1 miljard dollar waard zijn. De helft van dat geld zal gebruikt worden om de nodige infrastructuur op te zetten om te delven naar Bitcoins met enorme hoeveelheden computerrekenkracht. De andere helft zal direct omgezet worden naar Bitcoins. 

Bitcoin City en de Bitcoin-mine van El Salvador zullen aangedreven worden met geothermische energie uit een nabijgelegen vulkaan. De “vulkaanobligatie” zal uitgegeven worden in de Amerikaanse dollar en een looptijd van 10 jaar kennen met een jaarlijkse interest van 6,5 procent.

De geothermie-centrale van El Salvador in Ahuachapan om Bitcoins te mijnen. (Isopix)

6. Een gigantische verrassing op de Bitcoin 2022 Conferentie

Bukele zal te gast zijn op de volgende Bitcoinconferentie, die dit jaar opnieuw in Miami zal doorgaan van 6 tot 9 april. De Salvadoraan geeft dus zelf aan dat hij op die conferentie een grote aankondiging zal doen.

Vorig jaar waren onder andere de Bitcoin-stier Michael Saylor en voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey van de partij op die conferentie.

(am)

Meer