Bitcoin is volledig hersteld van Chinees verbod op crypto-mining

Bitcoin-mining heeft zich volledig hersteld van de Chinese repressieve maatregelen tegen de crypto-industrie. Het Chinese verbod op crypto-mining haalde eerder dit jaar in één nacht meer dan de helft van alle delvers ter wereld offline.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin-miners spelen een cruciale rol in de cryptomarkt omdat zij nieuwe munten slaan. Ook zorgen zij voor de veiligheid van de onderliggende technologie, die berust op krachtige computers die wiskundige vergelijkingen oplossen.

Het herstel wordt gemeten door te kijken naar de hashrate, een term die wordt gebruikt om de rekenkracht van alle miners in het Bitcoin-netwerk te beschrijven.

China was lang het epicentrum van de mining-industrie. Schattingen uit het verleden geven aan dat 65% tot 75% van het Bitcoin-delven in de wereld daar gebeurde. Maar nadat Peking de cryptominers van het land in mei effectief verbood, verdampte meer dan de helft van de Bitcoin-hashrate van het wereldwijde netwerk.

De hashrate, i.e. een maatstaf voor hoe moeilijk het is om een cryptonetwerk te verstoren, is nu gestegen tot 181m terahashes per seconde, het hoogste peil sinds mei, volgens gegevens van datasite Blockchain.com. De stijging suggereert dat digitale miners meer computermiddelen inzetten om complexe puzzels te kraken, waarvoor ze worden beloond met nieuwe munten.

Bitcoin (BTC) wordt op het moment van schrijven verhandeld tegen 48.000 dollar, een daling ten opzichte van de recordprijs van 69.000 dollar in mei. Maar nog steeds meer dan 50 procent hoger dan aan het begin van het jaar.

“Alleen maar geografische verschuiving teweeggebracht”

Miners zijn uitgeweken naar nieuwe gebieden toen China de energie-intensieve praktijk verbood. De negatieve impact van Bitcoin-mijnbouw op het milieu is een belangrijk obstakel op het pad naar de mainstream aanvaarding van ’s werelds grootste cryptomunt. Bitcoin-critici laken de hoeveelheid energie die nodig is voor het produceren van nieuwe munten.

De VS is nu ’s werelds grootste thuisbasis van speciale computers voor de creatie van nieuwe digitale activa. Dat blijkt uit gegevens van het Cambridge Centre for Alternative Finance.

Het tempo van het herstel wijst op de moeilijkheden die autoriteiten ondervinden bij het reguleren van deze zeer mobiele en wereldwijde crypto-industrie.

“China, dat mijnbouw verbiedt, heeft alleen maar een geografische verschuiving teweeggebracht. Wij zien deze verschuiving naar andere landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, als een netto positief effect”, zegt Jason Zaluski, hoofd technologie bij het in Toronto gevestigde Hut 8 Mining Corp, tegen de Financial Times.

Bij de geografische herschikking verplaatsten miningbedrijven zich naar nieuwe faciliteiten in landen met goedkope energiebronnen, zoals de VS, IJsland, Noorwegen en Canada.

Blijvende impact

Ondanks de opleving heeft het verbod van China een blijvende impact gehad: de productie zou namelijk nog hoger geweest zijn zonder de maatregelen van de Aziatische reus. Bitfury, een van ’s werelds grootste mijnbouwbedrijven, meldde dat ondanks het herstel de hashrates “ver onder het niveau zaten van wat het zou zijn geweest zonder de ontwikkelingen in China”.

Het stilleggen van de industrie in het Aziatische land heeft bedrijven gedwongen om efficiëntere apparatuur in te schakelen, wat de hashrates een boost heeft gegeven.

“Het grootste deel van het herstel is toe te schrijven aan apparatuur van de nieuwe generatie die online komt, niet aan de verplaatsing van apparatuur uit China, waar veel apparatuur te inefficiënt was om op nieuwe locaties te blijven werken”, vertelde Bitfury de FT.

Grootste test tot nu toe

“Bitcoin doorstond een aanval van een nationale staat, China, (…) en het netwerk haalde zijn schouders op”, zegt Kevin Zhang van het digitale valutabedrijf Foundry, tegen CNBC. Foundry heeft geholpen om voor meer dan 400 miljoen dollar aan mijnbouwapparatuur naar Noord-Amerika te brengen.

Voor Brandon Arvanaghi, die een firma leidt die deelname van bedrijven aan de cryptomarkt mogelijk maakt, is de grootste winst het feit dat Bitcoin-mining zijn grootste test tot nu toe met weinig kleerscheuren heeft doorstaan.

“Het Bitcoin-netwerk doorstond een aanval van een grote supermacht en kwam zes korte maanden later sterker dan ooit tevoorschijn. Hoe kan iemand ooit nog zeggen: ‘Maar wat als naties het verbieden?’”, stelt hij.

Rol van de pandemie

Hoewel de wereldwijde pandemie grote delen van de economie platlegde, bleek het stimuleringsgeld van de overheid een zegen voor Amerikaanse mining-bedrijven.

“Doordat al dat geld tijdens de pandemie werd gedrukt, moest er meer kapitaal worden ingezet”, legt Arvanaghi uit.

“Mensen zochten naar plaatsen om hun geld te parkeren. De honger naar grootschalige investeringen was nog nooit zo groot geweest. Een groot deel daarvan is waarschijnlijk terechtgekomen in Bitcoinmijnen buiten China”, besluit hij.

Meer