Hoe China’s strenge houding tegenover Bitcoin het minen naar de cryptomunt meer winstgevend maakt

China treedt almaar strenger op tegen Bitcoin (BTC). Zo is het in bepaalde Chinese regio’s niet langer toegelaten om de cryptomunt te minen of te delven. Die Chinese beslissing heeft er weliswaar voor gezorgd dat het eenvoudiger is om BTC te delven. Hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?

China heeft een zeer strenge houding aangenomen tegenover Bitcoin en andere cryptomunten. In verschillende Chinese regio's is het inmiddels vermoeden om te minen naar cryptomunten. Door de plotse afname van de activiteiten op de cryptomarkt is het voor miners elders in de wereld net interessanter om hun activiteiten voort te zetten. Het algoritme dat schuilgaat achter de goedkeuring van Bitcointransacties wordt aangepast zodra er meer of minder miners zijn.

Terwijl China volop werk maakt van zijn eigen nationale cryptomunt, treedt het land almaar strenger op tegen de andere cryptomunten, waaronder Bitcoin. Voornamelijk mensen die massaal pc’s kopen om algoritmes op te lossen krijgen het zwaar te verduren. De cryptominers lossen die complexe wiskundige formules op om Bitcointransacties te verifiëren. In een toenemend aantal Chinese regio’s is het intussen verboden om crypto’s te delven. Volgens de Chinese autoriteiten zijn dergelijke activiteiten te vervuilend.

50 procent van het netwerk getroffen

Door het strenge optreden van de Chinese autoriteiten hebben veel miners in China hun activiteiten gestaakt. En dat is niet zonder gevolgen. Maar liefst 65 tot 75 procent van de Bitcoins werden tot voor kort gedolven in het Aziatische land.

“Voor het eerst in de geschiedenis van het Bitcoin-netwerk is het proces om Bitcointransacties goed te keuren volledig stilgelegd in een bepaald geografisch gebied, waardoor meer dan 50 procent van het netwerk werd getroffen”, verduidelijkte Darin Feinstein, oprichter van Blockcap afgelopen weekend in een interview met CNBC.

Het wegvallen van de Chinese activiteiten heeft een impact op hoe moeilijk het is om Bitcointransacties goed te keuren. De algoritmes worden immers aangepast naarmate er meer of minder miners actief zijn. Bij een tanende activiteit wordt het algoritme zodanig gewijzigd dat het voor miners eenvoudiger en winstgevender is om transacties te blijven goedkeuren. Dat is ook wat er afgelopen zaterdag is gebeurd.

Groter deel van de koek

Door de afgenomen activiteiten is het sinds zaterdag tot 28 procent gemakkelijker geworden om Bitcoins te minen. “Het is een zelfregulerende markt die geen toezicht van buitenaf nodig heeft om te bepalen wat er moet gebeuren. Dit is een zeer krachtig concept”, aldus Mike Colyer, CEO van Foundry.

“Miners gaan nu veel meer opbrengsten krijgen”, merkte Brandon Arvanaghi, een professionele miner, op in een interview met CNBC. “Ze bezitten ineens een veel groter deel van de koek, wat betekent dat ze elke dag meer Bitcoins verdienen.”

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20