Crypto-expert noemt marktaandeel Bitcoin belangrijkste signaal voor mogelijke heropleving van de cryptomunt

Bitcoin leeft opnieuw op als de marktwaarde weer goed is voor meer dan de helft van de cryptomarkt, meent Nikolaos Panigirtzoglou, de crypto-expert van grootbank JPMorgan. De populairste cryptomunt is de voorbije dagen weer wat aan het slabakken.

In het nieuws: Het marktaandeel van Bitcoin hangt de afgelopen dagen rond de 46 procent.

 • Panigirtzoglou zei eerder deze week tegen CNBC dat dit relatief lage marktaandeel van de dominante cryptomunt een negatief signaal is dat suggereert dat de belangstelling voor de munt gematigd blijft.
 • De digitale munt leeft “waarschijnlijk weer op als het marktaandeel weer boven de 50 procent klimt”, aldus de expert.
 • Maar hij zei volgens Business Insider ook dat er tot dusver weinig tekenen zijn van een ‘buy-the-dip’-mentaliteit bij grote beleggers.
Marktaandeel van de grootste cryptomunten de voorbije dagen – bron: TradingView

Daling. De prijs van de populairste cryptomunt is sinds mei flink achteruitgegaan. Bij het schrijven noteerde BTC op iets meer dan 33.000 dollar. Ten opzichte van de recordhoogte in april, van bijna 65.000 dollar, gaat het om een daling van zo’n 47 procent.

Wanneer gunstig teken? “Begin april ging het nog om zo’n 60 procent”, zei Panigirtzoglou. Volgens de crypto-connaisseur is een marktaandeel van minstens 50 procent een gunstig teken voor BTC.

 • Op het dieptepunt in mei bedroeg het marktaandeel van BTC zo’n 40 procent. 
 • Volgens Panigirtzoglou is dat percentage de afgelopen weken weer voorzichtig gestegen.
 • “De geldstroom naar Ethereum-producten is de laatste twee tot drie weken vertraagd”, aldus Panigirtzoglou. “Tegelijkertijd is er juist meer geld richting de Bitcoin gegaan.”
 • “Dat betekent dat institutionele beleggers wellicht kansen zien in het kopen van Bitcoin en het verkopen van andere cryptomunten”, voegde hij eraan toe.
 • Panigirtzoglou ziet tot dusver echter weinig tekenen zijn van een ‘buy-the-dip’-mentaliteit bij grote beleggers. 
  • Hij zei dat de koers van wellicht nog verder moet dalen voordat de munt weer massaal wordt ingekocht.

Andere geluiden: Niet iedereen is het daarmee eens. David Grider van onderzoeksbureau Fundstrat schreef maandag in een nota dat de stijging van Bitcoin, ondanks het Britse optreden tegen de grote cryptobeurs Binance, een signaal is dat suggereert dat de prijzen mogelijk de bodem hebben bereikt.

 • Toch blijft er volgens nieuwe gegevens van blockchain analysefirma Glassnode sprake van een dalend aantal Bitcoin actieve adressen op het blockchainnetwerk. 
  • Het zevendaags voortschrijdend gemiddelde van BTC-actieve adressen – degenen die actief zijn op het netwerk als zender of ontvanger – daalde woensdag tot 758.165, het laagste sinds april 2020. 
   • “De daling in actieve gebruikersparticipatie is een teken van een zwakke vraag,” zei Charlie Morris, chief investment officer bij ByteTree Asset Management. “De hype-cyclus is voorlopig voorbij en de markt is niet in staat om in hetzelfde tempo nieuwe toetreders aan te trekken.”

Lees ook:

Meer