Buy the dip? Ex-Goldman trader ziet koopmoment voor Bitcoin – maar nu nog niet

In een interview met Business Insider had voormalig Goldman-trader Tony Greer het over “5 sentimentele toppen” die hij binnen de Bitcoinhandel onderscheidde het voorbije jaar. Ook deelde hij hoe ver de cryptomunt nog moet dalen voordat hij geïnteresseerd zou zijn in het kopen van de “dip”.

Waarom is dit belangrijk?

Tony Greer, een ex-Goldman grondstoffenhandelaar die op de eerste rij zat bij het uiteenspatten van de dotcombubbel, leidt het onafhankelijke onderzoeksbureau TG Macro. De ervaren Greer heeft zo zijn bedenkingen bij de koers van Bitcoin het voorbije jaar. Zo onderscheidde hij "5 sentimentele toppen" die de hausse beïnvloedden.
Aangezien Bitcoin dinsdag net onder de 30.000 dollar handelde, na een correctie vanaf zijn recordpiek van 64.000 dollar in april, lijkt Greers vermelding van zijn vijf sentimentele toppen gevalideerd.

“5 sentimentele toppen

 • Hij zag de tekenen voor het eerst toen Elon Musk in februari voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin opkocht als kasreserve voor Tesla, dat ook Bitcoin als betaling zou accepteren. Musk krabbelde later terug op de betalingsbeslissing.
 • Toen kwam het verbijsterende voorval waarbij digitale kunstenaar Beeple in maart via Christie’s een stuk niet-fungibele tokenkunst verkocht voor meer dan 69 miljoen dollar. 
 • Hij zag de cryptomarkt nog meer verhitten toen cryptobeurs FTX de naamrechten veiligstelde voor het sportstadion dat de thuisbasis is van de NBA-ploeg Miami Heat.
 • Nadat Bitcoin voor het eerst boven de 60.000 dollar uitkwam, merkte Greer dat alle HODLers “laserogen” op hun avatars zetten.
 • Maar alles leek zijn hoogtepunt te hebben bereikt bij het publieke debuut van Coinbase (COIN), dat op zijn eerste handelsdag naar meer dan 429 dollar steeg en Bitcoin op dezelfde dag een recordhoogte boven de 64.000 dollar zag noteren.
 • “Toen ik al die sentimentele koppen bij elkaar optelde en naar de grafiek keek,” herinnerde Greer zich, “zei ik dat ik het volgende vervelend vond om aan de believers te vertellen, maar: Bitcoin is in 2021 nergens geraakt. Voor je het weet, breekt het af van 60.000 naar 30.000 dollar.”

Wanneer de “dip” kopen?

Greer gaf ook aan hoe ver de cryptomunt nog moet dalen voordat hij interesse krijgt om zich in te kopen.

 • Hij denkt dat Bitcoin nog verder kan vallen en dat de munt uiteindelijk ergens tussen de 20.000 en 30.000 dollar haar bodem kan bereiken.
 • “Dat is een zone waarbij, in vergelijking met waar (de munt, red.) is geweest, ik geïnteresseerd zou zijn om mogelijk in te kopen,” zei hij. “Maar ik wil wat zwakte zien, ik wil zien dat veel van het sentiment er uit wordt gehaald.”
 • Greer is het er niet mee eens dat Bitcoin digitaal goud is, maar hij respecteert het intellectuele kapitaal dat zich in het activum heeft gestort. Hij waardeert met name de nuchtere aanpak van hedgefondsmiljardair Paul Tudor Jones en Real Vision-oprichter Raoul Pal bij het analyseren van de markt.
  • “Mensen zoals zij openen mijn ogen voor wat de waarde van Bitcoin zou kunnen zijn en houden het op mijn radarscherm voor handel, omdat het ding zo liquide en verhandelbaar is als de pest,” zei hij. “Dus als het voelt alsof het (eindelijk) een richting uitgaat met een reden, (…) laten we er dan in zitten.”

“Levend en publiekelijk gevild”

Toen Greer deze gedachten op Twitter deelde, zei hij dat hij “publiekelijk werd gevild door de ooglasergemeenschap” en de hele “veel plezier met arm blijven” behandeling kreeg.

“Ik heb er letterlijk 100 moeten blokkeren omdat ik de grove beledigingen beu was,” zei Greer. “Mijn hele punt (…) bij de Bitcoin markt is dat ik nog nooit een markt heb gezien waar de spelers in de markt boos zijn op de niet-spelers in de markt omdat ze er niet in zitten.”

Deze handelsdynamiek is onbekend terrein voor een ervaren Wall Street grondstoffenhandelaar als Greer.

“Als je geld verdient met olie en goud, wil je dat dat het best bewaarde geheim op Wall Street is. Je wilt niet dat iemand met je geldmachine knoeit als je eenmaal het gevoel hebt dat je deze grondstof hebt uitgevonden,” zei hij. 

“De Bitcoin-jongens zijn het tegenovergestelde. Het zijn geen handelaren, het zijn jongens die voor eeuwig hun activa vasthouden, ze denken dat het een magische tapijtrit naar rijkdom is, en ze hebben alle handelsdynamiek uit het raam gegooid.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20